HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Myeliinioligodendrosyyttiglykoproteiini, vasta-aineet, seerumista

6686 S -MOGAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian osasto, immunologian yksikkö, puh. (09) 471 73220

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Indikaatiot

Multippeliskleroosin (MS) ja neuromyelitis optica (NMO) -taudin erotusdiagnostiikka. Ks. myös Akvaporiini 4, vasta-aineet, seerumista.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1,5 ml seerumia. Lähetys huoneenlämmössä. Näyte säilyy jääkaapissa viikonlopun yli. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Epäsuora immunofuoresenssi. Akkreditoitu menetelmä. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Tutkimus tehdään alihankintana Labor Prof Stöcker, Lyypekki , Saksa,.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Tulokset valmiina: tavallisesti 20 työpäivää.

Viitearvot

Normaali alle 10 titteri

Tulkinta

Viitearvot: Normaali <10 (titteri).

Ko. vasta-aineita todetaan pienellä osalla MS-tautipotilaista ja Neuromyelitis optica (NMO, Devic'in tauti) -potilaista. Neuromyelitis optica (NMO, Devic'in tauti) on keskushermoston krooninen demyelinoiva tulehdustauti, joka vaikuttaa pääasiassa nervus opticukseen ja selkäytimeen. Valtaosa potilaista on naisia. NMO on MS-taudin tavoin aaltomaisesti etenevä tauti ja voi johtaa näön menetykseen. NMO:n mahdollisimman varhainen diagnoosi on tärkeää, koska sen hoito eroaa muista erotusdiagnostiikassa kyseeseen tulevista tiloista kuten MS-tauti, vaskuliitit, neuroborrelioosi, paraneoplastiset oireyhtymät tai B12- vitamiinin puutostila. NMO-potilaiden veressä on myös vasta-aineita akvaporiini 4-vesikanavaproteiinia kohtaan. Ks. myös S -Aqp4Ab.

Potilailla on usein myös muita autoimmuunitauteja kuten tyroidiitti, SLE-tauti tai Sjögrenin syndrooma ja näihin liittyviä autovasta-aineita.

Huomautuksia

Tutkimus tehdään alihankintana Labor Prof Stöcker, Lyypekki , Saksa,. Ks. myös Li-MOGAb.

Tutkimus S -MOGAb päivitetty 04.04.2024 / PT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.