HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

NMDA-reseptori (NR1), vasta-aineet, seerumista

6690 S -NMDARAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, puh. (09) 471 73220

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Indikaatiot

Autoimmuunienkefaliittien diagnostiikka, erityisesti psyykisten häiriöiden, dyskinesiaoireiden ja epileptisten kohtausten diagnostiikka

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1,5 ml seerumia. Lähetys huoneenlämmössä. Näyte säilyy jääkaapissa viikonlopun yli. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Epäsuora immunofluoresenssi. Osittain alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Tutkimus tehdään Stöckerin laboratoriossa Saksassa (www.labor-stoecker.de).

Tulokset valmiina

Yleensä noin viikossa

Viitearvot

Kaikki alle 10 Titteri

Tulkinta

NMDA-reseptorivasta-aine-enkefaliitti, alkaa usein virusinfektiota muistuttavilla oireilla, joita muutaman päivän tai viikon kuluessa seuraavat psyykiset oireet, käytöshäiriöt, epileptiset kouristukset, dyskinesiat ja autonomisen hermoston häiriöt. Akuuttia vaihetta seuraa yleensä hidas toipumisvaihe. Potilaat ovat usein naisia. IgG -luokan vasta-aineet liittyvät limbiseen enkefaliittiin, johon usein liittyy maligniteetti, usein teratooma, naisilla ovarioiden teratooma (yli 18-vuotiaista naispotilaista >50%: lla). Miehillä on usein testiksen tuumori. Tuumorit ovat usein pieniä eivätkä aiheuta muiden merkkiaineiden nousuja. Tautia esiintyy myös lapsilla ilman tuumoriassosiaatiota. Vasta-aineet ovat ilmeisesti tärkeitä patogeneesissa. Intratekaalisen synteesin merkkinä niitä todetaan myös likvorissa. Tauti on autoimmuunienkefaliiteista yleisin. Osalla potilaista NMDA-reseptorivasta-aineita todetaan vain likvorissa.

Huomautuksia

Tutkimus tehdään alihankintana Labor Prof Stöcker, Lyypekki , Saksa,. Kts myös Li-NMDARAb (21150), S-AitNeu (21780) ja Li-AitNeu (21781).

Tutkimus S -NMDARAb päivitetty 22.05.2024 / HJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.