HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

NMDA-reseptori (NR1), vasta-aineet, aivo-selkäydinnesteestä

6691 Li-NMDARAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, puh. (09) 471 73220

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Indikaatiot

Autoimmuunienkefaliittien diagnostiikka, erityisesti psyykisten häiriöiden, dyskinesiaoireiden ja epileptisten kohtausten diagnostiikka

Näyteastia

Tehdaspuhdas muoviputki 10 ml

Näyte

1,5 ml likvoria. Lähetys huoneenlämmössä. Näyte säilyy jääkaapissa viikonlopun yli. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Epäsuora immunofluoresenssi. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Tutkimus tehdään Stöckerin laboratoriossa Saksassa (www.labor-stoecker.de).

Tulokset valmiina

Yleensä noin viikossa

Viitearvot

Kaikki alle 10 Titteri

Tulkinta

NMDA-reseptori-vasta-aine-enkefaliitti alkaa usein virusinfektiota muistuttavilla oireilla, joita muutaman päivän tai viikon kuluessa seuraavat psyykiset oireet, käytöshäiriöt, epileptiset kouristukset, dyskinesiat ja autonomisen hermoston häiriöt. Akuuttia vaihetta seuraa yleensä hidas toipumisvaihe. Potilaat ovat usein naisia. Vasta-aineet ja tauti liittyvät usein teratoomiin, naisilla ovarioiden teratoomaan (yli 18-vuotiaista naispotilaista 55% :lla) miehillä testiksen tuumoreihin. Tuumorit ovat usein pieniä eivätkä aiheuta muiden merkkiaineiden nousuja. Tautia esiintyy myös lapsilla ilman tuumoriassosiaatiota. Vasta- aineet ovat ilmeisesti tärkeitä patogeneesissa. Intratekaalisen synteesin merkkinä niitä todetaan myös likvorissa. Tauti on autoimmuunienkefaliiteista yleisin.

Huomautuksia

Tutkimus tehdään alihankintana Labor Prof Stöcker, Lyypekki , Saksa,. Kts myös S -NMDARAb (21149), S-AitNeu (21780) ja Li-AitNeu (21781).

Tutkimus Li-NMDARAb päivitetty 22.05.2024 / HJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.