HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Ri/Nova-1, vasta-aineet, aivo-selkäydinnesteestä

6699 Li-RiAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, puh. (09) 471 73220

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Indikaatiot

Paraneoplastisten oireyhtymien etenkin opsoklonus-myoklonus- oireyhtymien, ataktisten oireiden ja aivorunkoenkefaliittien diagnostiikka.

Näyteastia

Tehdaspuhdas muoviputki 10 ml

Näyte

1 ml likvoria. Lähetys huoneenlämmössä. Näyte säilyy jääkaapissa viikonlopun yli. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Immunoblottaus. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Tutkimus tehdään Stöckerin laboratoriossa, Lyypekki, Saksa (www.labor-stoecker.de).

Tulokset valmiina

Tavallisesti 20 työpäivää.

Tulkinta

Viitearvo negatiivinen.

Ri / Nova-1 (Neuro-oncologial ventral antigen 1, ANNA-2, anti-neuro-nuclear antigen 2) -vasta-aineet kuuluvat 'klassisiin' paraneoplastisiin vasta-aineisiin. Vasta- aineita tavataan sekä seerumissa että likvorissa, jossa niiden konsentraatio voi olla huomattavasti seerumia suurempi. Vasta-aineita on kuvattu tiloissa, joille tyypillisiä oireita ovat aivorungon ja pikkuaivojen toiminnanhäiriöstä johtuva opsoklonus, tähän liittyvä myoklonus sekä vartalon liikkeisiin ja kävelyyn liittyvä ataksia. Muita oireita voivat olla myelopatia, enkefalomyeliitti, sensorismotoriset neuropatiat, Lambert- Eatonin oireyhtymää muistuttavat oireet, huimaus, pahoinvointi ym. Vasta-aineita aiheuttava maligniteetti on n . 50%:ssa rintasyöpä, mutta myös mm. keuhkokarsinooma, munatorvien syöpä, rakkokarsinooma ja neuroendokriiniset tuumorit voivat aiheuttaa vasta-aineita.

Huomautuksia

Ks myös paraneoplastisten neurologisten syndroomien immunologiset pakettitutkimukset S-AitPara (21782) ja Li-AitPara (21783).

Tutkimus Li-RiAb päivitetty 25.04.2024 / ILL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.