HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Yo (PCA1,CDR62), vasta-aineet, aivo-selkäydinnesteestä

6715 Li-YoAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, puh. (09)471 73220

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Indikaatiot

Paraneoplastisten oireyhtymien ja autoimmuunien enkefaliittien diagnostiikka, erityisesti tilojen, joihin liittyy pikkuaivodegeneraatiota tai opsoklonus-myoklonus- oireistoa.

Näyteastia

Tehdaspuhdas muoviputki 10 ml

Näyte

1 ml likvoria. Lähetys huoneenlämmössä. Näyte säilyy jääkaapissa viikonlopun yli. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (dot-assay) menetelmä. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta (Labor Stöcker, Lyypekki, Saksa).

Tulokset valmiina

Tavallisesti 20 työpäivää.

Tulkinta

Viitearvo negatiivinen.

Yo- (PCA1 = Purkinje cell antigen 1, CDR62 = cerebellar degeneration related 62 kDa protein) -vasta-aineet kuuluvat nk. klassisiin paraneoplastisiin vasta-aineisiin, jotka lähes aina ovat kasvaimen aiheuttamia. Kaikilla potilailla on pikkuaivojen degeneraatiosta johtuvia oireita ja osalla opsoklonus-myoklonus-oireistoa. Myös kognitiivisia häiriöitä sekä ekstrapyramidaalioireita voi esiintyä. Vasta-aineet kohdistuvat solun sisäisiin antigeeneihin eivätkä todennäköisesti ole patogeneettisesti tärkeitä, mutta ovat tärkeitä merkkiaineita maligniteetista. Tavallisimmat maligniteetit Yo-vasta-aineiden yhteydessä ovat ovariokarsinooma, rintasyöpä, endometriumin sekä munatorven syövät ja adenokarsinoomat.

Huomautuksia

Ks myös paraneoplastisten neurologisten syndroomien immunologiset pakettitutkimukset S-AitPara (21782) ja Li-AitPara (21783).

Tutkimus Li-YoAb päivitetty 25.04.2024 / ILL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.