HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Yo (PCA1,CDR62), vasta-aineet, seerumista

6716 S -YoAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, puh. (09)471 73220

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Indikaatiot

Paraneoplastisten oireyhtymien ja autoimmuunien enkefaliittien diagnostiikka, erityisesti tilojen, joihin liittyy pikkuaivodegeneraatiota tai opsoklonus-myoklonus- oireistoa.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia. Lähetys huoneenlämmössä. Näyte säilyy jääkaapissa viikonlopun yli. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Epäsuora immunofluoresenssi. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Tutkimus tehdään Stöckerin laboratoriossa, Lyypekki, Saksa (www.labor-stoecker.de).

Tulokset valmiina

Tavallisesti 20 työpäivää.

Viitearvot

Kaikki alle 10 Titteri

Tulkinta

Yo- (PCA1 = Purkinje cell antigen 1, CDR62 = cerebellar degeneration related 62 kDa protein) -vasta-aineet kuuluvat nk. klassisiin paraneoplastisiin vasta-aineisiin, jotka lähes aina ovat kasvaimen aiheuttamia. Kaikilla potilailla on pikkuaivojen degeneraatiosta johtuvia oireita ja osalla opsoklonus-myoklonus-oireistoa. Myös kognitiivisia häiriöitä sekä ekstrapyramidaalioireita voi esiintyä. Vasta-aineet kohdistuvat solun sisäisiin antigeeneihin eivätkä todennäköisesti ole patogeneettisesti tärkeitä, mutta ovat tärkeitä merkkiaineita maligniteetista. Tavallisimmat maligniteetit Yo-vasta-aineiden yhteydessä ovat ovariokarsinooma, rintasyöpä, endometriumin sekä munatorven syövät ja adenokarsinoomat.

Huomautuksia

Ks myös paraneoplastisten neurologisten syndroomien immunologiset pakettitutkimukset S-AitPara (21782) ja Li-AitPara (21783).

Tutkimus S -YoAb päivitetty 25.04.2024 / ILL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.