HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Luuytimen gammakuvaus (NK6PN)

7035 Pt-LuuydiG

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554

Yhteyshenkilöt

lääkäri Juanita Nino Quintero: juanita.nino-quinteroathus.fi / 040 646 8880 ja lääkäri Suvi Pirkkalainen: suvi.pirkkalainenathus.fi / 0469237389

Indikaatiot

Luuytimen määrän ja lokalisaation arviointi. Proteesi-infektioiden diagnostiikka.

Esivalmistelu

Ei esivalmistelua.

Suoritus

99mTc-nanokolloidi injisoidaan laskimoon. Kuvaus suoritetaan noin 30 minuutin kuluttua injektiosta kokokehokuvauksena gammakameralla.

Menetelmä

Merkkiaineena käytetään 99mTc-isotoopilla leimattua nanokolloidia (hiukkaskoko alle 0,1 µm). Käyttö perustuu luuytimen retikuloendoteliaalisen systeemin (RES:n) solujen fagosytoimiskykyyn sekä siihen, että RES-solut ovat luuytimessä levinneet melko tasaisesti.

Tulkinta

Tutkimuksella voidaan selvittää luuytimen mahdollinen ekspansio erityisesti raajojen alueella. Luuytimen kertymän määrästä voidaan arvioida suoraan luuytimen funktio. Maksa- ja pernakertymistä nähdään näiden elinten affisio. Luuydinmetastaasit ja fokaaliset infektiot tulevat esille paikallisesti alentuneina aktiivisuuksina. Luuydinkertymä on alentunut myös aplastisessa anemiassa, myelofibroosissa yms. tiloissa. Myeloproliferatiivissa tiloissa luuydinkertymä voi olla myös voimistunut.

Vastaus sisältää kokokeho- ja paikalliskuvat sekä lausunnon.

Huomautuksia

Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet http://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/kfi/yleisohjeet

Tutkimus Pt-LuuydiG päivitetty 03.08.2023 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.