HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Tulehduspesäkkeen gammakuvaus soluleimauksella (koko keho) (JN6PN)

7075 Pt-TulehLG

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554, Isotooppiyksikkö Kymenlaakson sairaala 044 223 1384

Yhteyshenkilöt

lääkäri Antti Loimaala: antti.loimaalaathus.fi / 050 427 1445 ja lääkäri Jukka Schildt: jukka.schildtathus.fi / 050 427 2011

Indikaatiot

Menetelmä soveltuu inflammaation ja infektioiden diagnostiikkaan, kuten abskessien paikantamiseen, epäselvän kuumeilun syyn selvitykseen. Metodi soveltuu myös esim. inflammatoristen suolistotautien levinneisyyden ja aktiivisuuden arvioimiseen.

Esivalmistelu

Ennen solujen leimausta on ilmoitettava leukosyyttien kokonaismäärä ja erittelylaskenta (diffi) sekä lasko (La).

Suoritus

99mTc-HMPAO-leimatut leukosyytit. Potilas kuvataan puolen tunnin ja noin 3 tunnin kuluttua solujen injisoinnista. Kuvauksen kesto on noin 0,5-1,5 tuntia. Tarvittaessa kuvataan vielä 24 tuntia injektiosta myöhäiskuvat.

Menetelmä

Tulehduspesäkkeen gammakuvauksessa käytetään 99mTc-HMPAO:lla leimattuja leukosyyttejä. Tutkimus suoritetaan potilaan omilla granulosyyteillä. Leukosyyttien määrä on oltava 3,0 x 109/L. Leimattavat solut erotetaan ensin gradienttisentrifugilla veren muista soluista ja leimauksen jälkeen ne injisoidaan takaisin verenkiertoon.

Tulokset valmiina

Gammakuvauksen jälkeisenä päivänä.

Tulkinta

Normaalisti aktiivisuutta todetaan maksassa, pernassa ja luuytimessä. Muualla näkyvä kertymä on poikkeavaa, jolloin mm. infektio ja inflammaatio voidaan paikantaa: tiloja ei ole mahdollisuutta erottaa toisistaan. Tuoreet traumat ja vuodot voivat aiheuttaa väärän positiivisen löydöksen. Kroonisissa infektioissa menetelmän herkkyys on alentunut. Usein on todettavissa epäspesifistä suoliaktiviteettia, jonka vuoksi abdominaalisissa tulehduksissa kuvataan varhaiskuva 30 min injektiosta ja paikalliskuva 3 tuntia injektiosta.

Vastaus sisältää kokokehokuvat, paikalliskuvat ja lausunnon.

Huomautuksia

Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet http://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/kfi/yleisohjeet Alle 18-vuotiaille erityistä harkintaa noudattaen.

Tutkimus Pt-TulehLG päivitetty 02.01.2018 / MH

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.