HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen Pt-KeuVenG (7110) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72687
Keuhkoemboliaepäilyssä keuhkojen perfuusiotutkimuksen indisoimana tai sitä täydentävänä tutkimuksena. Obstruktiiviset keuhkosairaudet.
Tutkimus ei vaadi esivalmisteluja. Tuore keuhkoröntgenkuva sekä mahdollisesti aikaisemmin tehty perfuusiokuva lausuntoineen tarvitaan muutosten vertailua varten. Tutkimus suoritetaan yleensä keuhkoperfuusiogammakuvauksen yhteydessä ennen sitä tai eri päivänä suoritetun perfuusiokuvauksen jälkeen. Jos samana päivänä tehdyssä perfuusiotutkimuksessa on laaja selvä puutosalue, voi ventilaatiotutkimuksen tehdä poikkeuksellisesti heti perään. Potilaille on saatavana erillinen Potilasohje
Potilas hengittää Technegas-generaattorilaitteella valmistettua 99mTc-leimattua hiilipölykaasua suukappaleen kautta sieraimet suljettuina. Riittävän tutkimusannoksen voi saada jo parilla kolmella sisäänhengityskerralla. Potilas on selinmakuulla. Tarvittaessa kuvaus voidaan tehdä myös istuen. Tutkimuksen kokonaiskesto on noin 45 minuuttia. Tutkimus tehdään tomografiana. Poikkeustapauksissa tutkimus voidaan tehdä projektiokuvina.
Teknetium-hiilipartikkelit (partikkelikoko 0,005 mm) jakaantuvat keuhkoihin alueellisen keuhkotuuletuksen mukaisesti.
Normaalisti merkkiaine jakautuu tasaisesti keuhkojen alueelle. Useat keuhkosairaudet muuttavat merkkiainejakaumaa. ”Puhtaassa” keuhkoembolisaatiossa ventilaatio säilyy normaalina perfuusion puuttuessa tai vähentyessä embolia-alueilla.
Vastaus sisältää paikalliskuvia ja lausunnon.
Tutkimuksen hyvä tekninen onnistuminen vaatii potilaan ko-operaatiota ja hengityskapasiteettia. Erittäin huonokuntoisilla potilailla voi olla vaikeuksia hengittää merkkiainetta letkuston kautta. Happilisän liittäminen tutkimuslaitteeseen ei ole mahdollista.
Raskaus on suhteellinen vasta-aihe, imetyksessä ei tarvitse pitää taukoa. Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet Yleisohjeet
Kliinisesti näitä tutkimuksia ei tehdä ilman perfuusio-tutkimusta.