HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen Pt-KeuPerG (7120) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554
Keuhkoperfuusion alueellisen jakauman selvittely keuhkoemboliaepäilyssä ja muissa keuhkosairauksissa.
Tutkimus ei vaadi esivalmisteluja. Tuore keuhkoröntgenkuva tarvitaan muutosten vertailua varten. Alle 7- vuotiaalle laitetaan kanyyli ja mahdollinen esilääkitys hoitavassa yksikössä. Potilaille on saatavana erillinen Potilasohje
Merkkiaine annetaan hitaana laskimoinjektiona. Kuvaus aloitetaan noin 5 minuutin kuluttua injektiosta. Kuvataan tomografiana. Kuvauksen kesto on alle puoli tuntia. Poikkeustapauksissa voidaan kuvata tasoprojektiona.
Merkkiaineena käytetään 99mTc-leimattuja albumiinimakroaggregaatteja (99mTc-MAA), kooltaan 10-40 µm. Merkkiaine jakautuu keuhkoihin alueellisen verenkierron mukaan. Normaalisti partikkelit tukkivat noin 1/1000 keuhkokapillaareista. Partikkelit hajoavat itsestään, ja niiden biologinen puoliintumisaika on 2-9 tuntia.
Alentunut keuhkoperfuusio erottuu puutosalueena. On huomioitava, että primäärit keuhkosairaudet, ödeema, staassi ja tulehdukset aiheuttavat myös perfuusiomuutoksia, minkä vuoksi ko. tapauksissa keuhkoemboliamahdollisuutta ei voida aina sulkea pois. Tulkinnan spesifisyyttä parantaa keuhkoventilaation gammakuvaus 99mTc-leimatulla kaasulla. Ventilaatiotutkimus on suositeltavaa tehdä ennen perfuusiotutkimusta, kun tutkimukset tehdään samana päivänä. Jos samana päivänä tehdyssä perfuusiotutkimuksessa on laaja selvä puutosalue, voi ventilaatiotutkimuksen poikkeuksellisesti tehdä heti perään. Keuhkoemboliaan sopivat segmenttirajoja noudattelevat perfuusiodefektit, joilla ei ole vastinetta tuoreessa keuhkoröntgenkuvassa tai keuhkoventilaation gammakuvissa.
Vastaus sisältää paikalliskuvia ja lausunnon.
Menetelmä on kontraindisoitu, kun potilaalla on vaikea pulmonaalihypertonia, albumiiniallergia tai oikea-vasen-oikovirtaus. Varjoaineallergia tai koholla oleva S-Krea ei ole vasta-aihe. Raskaus on suhteellinen kontraindikaatio. Raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet ohjekirjan alussa.
Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos Yleisohje