HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Keuhkoperfuusion gammakuvaus (GD1CN)

7120 Pt-KeuPerG

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554

Yhteyshenkilöt

lääkäri Antti Loimaala: antti.loimaalaathus.fi / 050 427 1445 ja lääkäri Sorjo Mätzke: sorjo.matzkeathus.fi / 050 428 4300

Indikaatiot

Keuhkoperfuusion alueellisen jakauman selvittely keuhkoemboliaepäilyssä ja muissa keuhkosairauksissa.

Esivalmistelu

Tutkimus ei vaadi esivalmisteluja. Tuore keuhkoröntgenkuva tarvitaan muutosten vertailua varten. Alle 7- vuotiaalle laitetaan kanyyli ja mahdollinen esilääkitys hoitavassa yksikössä. Potilaille on saatavana erillinen Potilasohje

Suoritus

Merkkiaine annetaan hitaana laskimoinjektiona. Kuvaus aloitetaan noin 5 minuutin kuluttua injektiosta. Kuvataan tomografiana. Kuvauksen kesto on alle puoli tuntia. Poikkeustapauksissa voidaan kuvata tasoprojektiona.

Menetelmä

Merkkiaineena käytetään 99mTc-leimattuja albumiinimakroaggregaatteja (99mTc-MAA), kooltaan 10-40 µm. Merkkiaine jakautuu keuhkoihin alueellisen verenkierron mukaan. Normaalisti partikkelit tukkivat noin 1/1000 keuhkokapillaareista. Partikkelit hajoavat itsestään, ja niiden biologinen puoliintumisaika on 2-9 tuntia.

Tulkinta

Alentunut keuhkoperfuusio erottuu puutosalueena. On huomioitava, että primäärit keuhkosairaudet, ödeema, staassi ja tulehdukset aiheuttavat myös perfuusiomuutoksia, minkä vuoksi ko. tapauksissa keuhkoemboliamahdollisuutta ei voida aina sulkea pois. Tulkinnan spesifisyyttä parantaa keuhkoventilaation gammakuvaus 99mTc-leimatulla kaasulla. Ventilaatiotutkimus on suositeltavaa tehdä ennen perfuusiotutkimusta, kun tutkimukset tehdään samana päivänä. Jos samana päivänä tehdyssä perfuusiotutkimuksessa on laaja selvä puutosalue, voi ventilaatiotutkimuksen poikkeuksellisesti tehdä heti perään. Keuhkoemboliaan sopivat segmenttirajoja noudattelevat perfuusiodefektit, joilla ei ole vastinetta tuoreessa keuhkoröntgenkuvassa tai keuhkoventilaation gammakuvissa.

Vastaus sisältää paikalliskuvia ja lausunnon.

Huomautuksia

Menetelmä on kontraindisoitu, kun potilaalla on vaikea pulmonaalihypertonia, albumiiniallergia tai oikea-vasen-oikovirtaus. Varjoaineallergia tai koholla oleva S-Krea ei ole vasta-aihe. Raskaus on suhteellinen kontraindikaatio. Raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet ohjekirjan alussa.

Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos Yleisohje

Tutkimus Pt-KeuPerG päivitetty 01.08.2023 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 19.06.2024 klo 00:42.