HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

S -Pölyerittely (phad), IgE vasta-aineet

7154 S -PölyEr

Tiedustelut

Allergiatutkimukset, puh. 050 448 5262

Yhteyshenkilöt

kemisti Katariina Alagrund: katariina.alagrundathus.fi / 0504272475 ja lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Menetelmä

Akkreditoitu menetelmä, mukautuva pätevyysalue. Immunofluorometrinen. Phadia ImmunoCAP.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulokset valmiina

3 työpäivässä

Viitearvot

KAIKKI alle 0.35 kU/l

Tulkinta

Tutkimuksessa määritetään ensin seulontaluonteinen pölyryhmätutkimus, jossa määritetään allergeeniseokseen (koivun, pujon ja timotein siitepö-lyt, hevosen, kissan ja koiran hilse, D.pteronyssinus, Cladosporium herbarum -home) kohdistuvat vasta-aineet. Positiivisista seulontanäytteistä näytteistä määritetään automaattisesti IgE-vasta-aineet seoksen yksittäisille antigeeneille, jotta saadaan selville, mihin allergeeniin/allergeeneihin IgE-vasta-aineet kohdistuvat. Negatiivisiksi jääviä näytteitä ei jatkotutkita. Hinta määräytyy tehtyjen tutkimusten mukaan: erittelyn osatutkimukset laskutetaan ja hinta on sama kuin yksittäisten allergiatutkimusten (S -AllIgE).

Seulontaluonteinen ryhmätutkimus

Jos ryhmäseulonnan tulos on positiivinen, on tutkittavalla yleensä IgE- vasta-aineita yhtä tai useampaa seoksen allergeenia kohtaan. Joskus ryhmätulos voi olla heikko positiivinen, vaikka yksittäiset allergeenispesifit IgE-tutkimukset jäävät negatiivisiksi (seulontatestiin sisältyvien allergeeni-IgE-vasta-aineiden yhteispitoisuus on yli 0.35 kU/l, mutta minkään yksittäisen allergeenivasta-aineen pitoisuus ei ylitä tasoa 0.35 kU/l). Jos ryhmäseulonnan tulos on negatiivinen, on herkistyminen ryhmän allergeeneja kohtaan epätodennäköistä, muttei poissuljettua. Ryhmäseulonnan herkkyys voi vaihdella allergeenista riippuen ja virheellinen negatiivinen tulos on mahdollinen.

Erittelytutkimukset, S-PölyEr

Allergeenispesifin IgE:n ollessa koholla, on herkistyminen todennäköistä. Mitä korkeampi arvo on, sitä todennäköisemmin herkistymiseen liittyy myös oireita. Tuloksen kliininen merkitys on aina suhteutettava potilaan anamneesiin ja oireisiin. Tuloksen merkitys on siis arvioitava kunkin potilaan ja allergeenin kohdalla erikseen. Negatiivinen tulos tekee herkistymisen epätodennäköiseksi, muttei poissulje sitä.

Katso myös tutkimukset Immunoglobuliini E, suunnattu seulonta ja erittely (S -IgE-Sse 4224) sekä Allergeeni, IgE vasta-aineet (S -AllIgE 3836).

(Tieto päivityksestä puuttuu.)

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 19.06.2024 klo 00:42.