HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Mahalaukun toiminnan gammakuvaus (JD1FN)

7215 Pt-MahaFuG

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jukka Schildt: jukka.schildtathus.fi / 050 427 2011 ja lääkäri Juanita Nino Quintero: juanita.nino-quinteroathus.fi / 040 646 8880

Indikaatiot

Aterian jälkeinen pahoinvointi, oksentelu, ylävatsavaiva, turvotus, krooninen aspiraatio, gastropareesiepäily, maha-ruokatorvi reflux, aikaisempi liikehäiriö, lääkevaikutuksen seuranta, huono diabeteskontrolli.

Esivalmistelu

Tutkimus tehdään mieluiten aamulla, kun tutkittava on paastonnut yön yli. Kuitenkin ravin-notta on oltava vähintään 6 tuntia.

2 päivän tauko seuraavista lääkkeistä on suositeltava: - metoklopramidi (Primperan) - erytromysiini - domperidoni (Motilium) - opioidit (Oxycontin, kodeiini) - antikolinerginen lääkitys (Robinul).

Muut käytössä olevat lääkkeet voi ottaa vesilasillisen kanssa. Tutkimuspäivän aamuna tupakointia pitää välttää. Verensokerin tulisi olla < 15 mmol/l. Mikäli verensokeri on yli tämän, tulee tutkimuksen siir-toa harkita. Selkeää ohjeistusta ei ole insuliinin käytöstä diabeetikoilla tutkimuksen yhteydessä. Tilaaja sopii isotooppiyksikön kanssa potilaan aterioista.

Suoritus

Potilas aterioi enintään 10 minuutin ajan. Tämän jälkeen mahalaukun aluetta kuvataan noin 1 minuutin ajan seisten tai istuen edestä ja takaa. Kuvaukset tehdään lisäksi 1, 2 ja 4 tuntia ruokailun jälkeen.

Menetelmä

Tutkittava syö munakaspaahtoleivän, johon on sekoitettu 37 MBq 99mTeknetiumia. Kuvauksessa seurataan99Teknetium-merkkiaineaterian poistumista mahalaukusta ajan funktiona.

Tulkinta

Tulkinnassa käytetään visuaalisen arvioinnin lisäksi aika-aktiivisuuskäyristä kiinteälle faasille laskettuja T50- ja T1/2-aikoja. Normaalisti kiinteässä faasissa T50 on alle 135 min sekä viipymäaika mahalaukussa on korkeintaan 9 minuuttia.

Vastaus sisältää dynaamiset kuvasarjat, aika-aktiivisuuskäyrät, dynaamisten muuttujien laskelmat ja lausunnon.

Huomautuksia

Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet http://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/kfi/yleisohjeet

Tutkimus Pt-MahaFuG päivitetty 01.08.2023 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 01.12.2023 klo 00:42.