HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Sappihappojen imeytymistutkimus (JK3MN)

7245 Pt-SapImG

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jukka Schildt: jukka.schildtathus.fi / 050 427 2011 ja lääkäri Juanita Nino Quintero: juanita.nino-quinteroathus.fi / 040 646 8880

Indikaatiot

Kroonisen ripulin selvittely ja sappihappomalabsorption diagnostiikka.

Esivalmistelu

Ennen tutkimusta saa syödä ja juoda normaalisti. Tutkimusta ei yleensä tehdä raskaana oleville naisille. Jos potilaalla on käytössä sappihappojen imeytymiseen vaikuttavia lääkkeitä (esim. Guarem, Antepsin, Alsucral, Succosa, Questran, Lestid , Imodium), niiden käyttö pitää keskeyttää kaksi vuorokautta ennen tutkimusta ja taukoa pitää jatkaa koko tutkimuksen ajan (yhteensä 9 vrk).

Suoritus

Aloituspäivän aamuna potilas nauttii suun kautta 370 kBq SeHCAT-kapselin. Mittaukset tehdään 3 tunnin ja 7 vrk kuluttua SeHCAT:n nauttimisesta. Kuvauksen kesto on noin 10 minuuttia.

Menetelmä

SeHCAT on 75Se-seleenillä leimattu tauriinisuola. Suun kautta annettu SeHCAT imeytyy lähes yksinomaan terminaalisen ileumin alueelta. Kehon aktiivisuusjakauma voidaan mitata gammakameralla.

Tulokset valmiina

Kahden työpäivän sisällä.

Tulkinta

Normaalin imeytymisen yhteydessä yli 10 % annetusta aktiviteetista on jäljellä 7 vuorokauden mittauksessa. Kehon radioaktiviteetti laskee sitä nopeammin mitä vaikeammasta sappihappomalabsorptiosta on kyse.

Vastaus sisältää laskelman ja lausunnon.

Huomautuksia

Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet http://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/kfi/yleisohjeet Alle 18-vuotiaille erityistä harkintaa noudattaen.

Tutkimus Pt-SapImG päivitetty 01.08.2023 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 20.05.2024 klo 00:41.