HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Sappiteiden gammakuvaus (JK3AN)

7255 Pt-SappiG

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554

Yhteyshenkilöt

lääkäri Antti Loimaala: antti.loimaalaathus.fi / 050 427 1445 ja lääkäri Juanita Nino Quintero: juanita.nino-quinteroathus.fi / 040 646 8880

Indikaatiot

Sappitieatresian osoittaminen. Sappiteiden toiminnallisen anatomian tutkiminen.

Esivalmistelu

Potilas paastoaa 6 tuntia ennen tutkimusta. Suolistossa ei saa olla röntgenvarjoaineita.

Alle 7-vuotiaille kanyyli, mahdollinen esilääkitys hoitavassa yksikössä.

Suoritus

99mTc-etifeniini injisoidaan laskimoon ja kuvataan gammakameralla noin 1tunnin ajan. Tutkimusta jatketaan tarvittaessa lisäkuvina, kunnes merkkiainetta nähdään ohutsuolessa Tarvittaessa sappirakkoa stimuloidaan ärsykeaterian avulla.

Menetelmä

Merkkiaineena on 99mTc-dietyyli-iminodietikkahappo(EHIDA)-johdos eli etifeniini, josta normaalisti noin 80 % kertyy hepatosyytteihin ja edelleen sappiteihin ja josta noin 5 % erittyy munuaisten kautta.

Tulkinta

Ikteerisillä potilailla laskimoon ruiskutettu merkkiaine erittyy virtsaan, ja tutkimuksella voidaan erottaa maksan parenkyymisairaus sappitietukoksesta. Maksan parenkyymivauriot voivat näkyä puutosalueina. Sappitietukoksissa suoleen ei kerry merkkiainetta, ahtaumissa kulku on hidastunut. Täyttymätön sappirakko viittaa ductus cysticuksen tukokseen, myöskään akuutissa kolekystiitissa sappirakko ei kuvaudu. Sappitierekonstruktioiden jälkeen voidaan tutkimuksella arvioida sappiteiden aukioloa. Merkkiaineen regurgitaatio duodenumista mahalaukkuun tulee myös esille tutkimuksessa.

Vastaus sisältää paikalliskuvasarjan ja lausunnon.

Huomautuksia

Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet http://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/kfi/yleisohjeet Alle 18-vuotiaille erityistä harkintaa noudattaen.

Tutkimus Pt-SappiG päivitetty 01.08.2023 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 19.06.2024 klo 00:42.