HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Sylkirauhasten gammakuvaus (EL3AN) Pt-SylkirG

7270 Pt-SylkirG

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554, KFI-yksikkö Jorvi (09) 471 82020

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jukka Schildt: jukka.schildtathus.fi / 050 427 2011 ja lääkäri Sorjo Mätzke: sorjo.matzkeathus.fi / 050 428 4300

Indikaatiot

Sylkirauhaskasvainten erotusdiagnostiikka ja sylkirauhasten tyhjenemishäiriöt.

Esivalmistelu

Ei esivalmistelua. Potilaalle ei saa antaa perkloraattia ennen tutkimusta.

Suoritus

Kuvaus alkaa välittömästi merkkiaineen injektion jälkeen ja kuvauksia jatketaan 1 tuntiin asti. Tarvittaessa annetaan syljen eritystä stimuloivaa ainetta (esim. sitruunamehua) erityshäiriötilanteissa.

Menetelmä

Merkkiaineena käytetään 99mTc-perteknetaattia, jota sylkirauhaset keräävät aktiivisesti verestä ja erittävät suuonteloon.

Tulokset valmiina

Kahden työpäivän sisällä.

Tulkinta

Krooniset sialoadeniitit, malignit prosessit ja kystat aiheuttavat heikentyneen merkkiainekertymän. Kertymä voi olla voimistunut, jos potilaalla on Warthinin tuumori. Myös akuutissa sialoadeniitissa ja eräissä sekatuumoreissa (pleomorfiset adenoomat) kertymä voi olla tavanomaista runsaampi ja epätasainen. Sjögrenin syndroomassa kertymä on bilateraalisesti heikentynyt. Stimulaation jälkeen merkkiaine poistuu hyvin nopeasti, mikäli ei ole eritysestettä.

Vastaus sisältää paikalliskuvasarjan ja lausunnon.

Huomautuksia

Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet http://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/kfi/yleisohjeet

Tutkimus Pt-SylkirG päivitetty 03.08.2023 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 21.06.2024 klo 00:40.