HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Munuaistoiminnan gammakuvaus (KA1FN)

7325 Pt-MunFunG

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554, KFI-yksikkö Jorvi (09) 471 82020, Isotooppiyksikkö Kymenlaakson sairaala 044 223 1384, Eksote KFI-yksikkö (05) 352 5467.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jukka Schildt: jukka.schildtathus.fi / 050 427 2011 ja lääkäri Paula Iso-Markku: paula.iso-markkuathus.fi / 050 428 4611

Indikaatiot

Munuaistoiminnan tutkiminen, virtsatietukosten tutkiminen, renovaskulaarisen hypertension diagnostiikka, munuaisanomalioiden osoittaminen, munuaissiirrännäisen seuranta.

Esivalmistelu

Potilas juo 0,5-1 litraa nestettä (vettä, mehua) tutkimusta edeltävän tunnin aikana (ei koske nesterajoituspotilaita eikä lapsipotilaita). Alle 7-vuotiailla lapsilla oltava kanyyli valmiina tullessaan tutkimukseen.

Jos tutkittavalla epäillään olevan normaaliarvoja korkeampi kreatiniini, se olisi kontrolloitava ennen tutkimuksen tekoa . Jos kreatiniini on yli 300 mmol/l, se on vasta-aihe tutkimukselle.

Diureettilääkitys lopetetaan 12 tuntia ja reniini-angiotensiinijärjestelmään vaikuttavien lääkkeiden käyttö noin viikkoa ennen tutkimusta. Potilaille saatavana erillinen Potilasohje

Suoritus

Tavallisessa munuaistoiminnan gammakuvauksen yhteydessä ei anneta lääkkeitä. Munuaisten verenkierto-, parenkyymi- ja eritysvaihetta kuvataan gammakameralla 20-30 minuutin ajan alkaen injektiosta.

Hydronefroosipotilaille on syytä suorittaa ns. diureesitehosteinen munuaistoiminnan gammakuvaus, jossa tutkimuksen alussa tai aikana injisoidaan laskimoon 20 mg furosemidia, lapsille painon mukainen määrä. Eritysvaiheessa tuloskäyrä korjaantuu diureetin vaikutuksesta , jos obstruktiota ei ole.

Menetelmä

Laskimoon ruiskutetaan tubulusten kautta erittyvää 99mTc-mertiatidia (NephroMAG).

Uretertukoksen ja hydronefroosin erottamiseksi voidaan antaa diureettia laskimonsisäisesti virtsanerityksen lisäämiseksi tutkimuksen aikana (diureesitehosteinen munuaistoiminnan gammakuvaus).

Tulkinta

Gammakuvista saadaan käsitys munuaisten koosta, sijainnista, toiminnasta ja tyhjenemisestä. Munuaisten aika-aktiivisuuskäyristä eritellään verenkierto-, parenkyymi- ja tyhjenemisvaihe. Munuaisten toiminnallisten puolierojen merkitsevyyden selvittämiseksi lasketaan toimintaosuudet ja häviämisnopeus koko munuaiselle sekä keskimääräiset siirtymäajat (mean transit time, MTT) kuorikerrokselle.

Vastaus sisältää dynaamiset kuvasarjat, aika-aktiivisuuskäyrät, parametrilaskelmat ja lausunnon.

Huomautuksia

Raskaana oleville tutkimus tehdään lääkärin harkinnan mukaan. Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä imettäville erilliset ohjeet http://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/kfi/yleisohjeet

Tutkimus Pt-MunFunG päivitetty 22.02.2022 / KA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 02.12.2022 klo 01:26.