HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Munuaisparenkyymin gammakuvaus (KA1AN)

7335 Pt-MunDMSG

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554, KFI-yksikkö Jorvi (09) 471 82020

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jussi Tuomi: jussi.tuomiathus.fi / 040-7066542 ja lääkäri Jukka Schildt: jukka.schildtathus.fi / 050 427 2011

Indikaatiot

Munuaisten morfologian selvittely (koko, muoto, kystat), arvet, kasvun seuranta, sijainti ja mahdollisesti näkyvä alueellinen parenkyymivaurio (esim. munuaisinfarkti ja arpikudos). Toimivan munuaiskuorikerroksen määrä munuaisissa erikseen ja alueittain. Akuutin pyelonefriitin diagnostiikka.

Esivalmistelu

Alle 7-vuotiaille lapsille kanyyli valmiiksi.

Suoritus

99mTc-DMSA annetaan injektiona laskimoon. Kuvaus suoritetaan noin 3 tunnin kuluttua ja kuvaus kestää noin 15 minuuttia. Kuvataan sekä etuprojektio että takaprojektio. Takaprojektiosta lasketaan munuaisten pinta-alat ja suhteellinen merkkiainejakautuma, tarvittaessa voidaan tehdä tomografia (SPECT). Jos epäillään liikkuvaa munuaista, voidaan kuvata eri asennoissa (maaten, istuen).

Menetelmä

Dimerkaptosukkiinihappo (DMSA) sitoutuu veressä tiukasti plasmaproteiineihin ja kertyy munuaisten proksimaalisiin tubuluksiin. 99mTc-DMSA erittyy virtsaan niukasti, joten allasalue ei häiritse munuaisparenkyymin kuvaamista. Tutkimus voidaan tehdä myös tomografiana (Munuaiskuorikerroksen SPECT-kuvaus (DMSA)), jolloin saadaan leikekuvia.

Tulokset valmiina

Kahden työpäivän sisällä.

Tulkinta

Normaalisti munuaisten kertymä ja ääriviivat ovat tasaisia. Toimintaosuus vaihtelee normaalisti välillä 43-57 %. Akuutissa pyelonefriitissä kortikaalinen kertymä on vaihtelevassa määrin alentunut. Tuumorit, kystat, infarktit ja arvet yms. näkyvät parenkyymidefekteinä.

Vastaus sisältää kuvat, laskelman ja lausunnon.

Huomautuksia

Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet http://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/kfi/yleisohjeet

Tutkimus Pt-MunDMSG päivitetty 01.08.2023 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 11.06.2024 klo 00:40.