HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Sydämen pumpputoiminnan gammakuvaus, tasapainotila (FM1FN)

7430 Pt-SydPumG

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554

Yhteyshenkilöt

lääkäri Valtteri Uusitalo: valtteri.uusitaloathus.fi / 0469211247 ja lääkäri Janne Salonen: janne.salonenathus.fi / 0504270283

Indikaatiot

Vasemman ja erityisesti oikean kammion pumppauskyvyn arviointi levossa. (Vasemman kammion ejektiofraktio ja tilavuudet saadaan selville myös Sydänlihasperfuusion SPECT-kuvauksessa, joka voidaan tehdä myös ilman rasitusvaihetta). Systolisen ja diastolisen kammiotilavuuden sekä ejektiofraktion mittaaminen. Kammioiden alueellisen toiminnan arviointi.

Sydämen toiminnan arviointi läppävikojen yhteydessä, vajaatoiminnassa, infarktin jälkeen ja erilaissa hypertrofiatilanteissa. Sydämen toiminnan seuranta ja hoidon tehon arviointi. Toimenpideriskin arviointi erityistapauksissa ennen huonokuntoisen potilaan leikkausta. Huono näkyvyys ultraäänitutkimuksessa.

Esivalmistelu

Runsasta ateriointia, kahvia ja tupakkaa sekä voimakasta fyysistä rasitusta tulee välttää 2 tuntia ennen tutkimusta. Rytmihäiriöt voivat vääristää tutkimustulosta. Potilaille saatavana erillinen Potilasohje

Suoritus

Tutkittavan punasolut leimataan semi-in-vitro-tekniikalla antamalla laskimoon ensin tinayhdisteinjektio ja sen jälkeen 99mTc-isotooppi-injektio. Tutkittava on selinmakuulla kuvauspöydällä noin 20 minuutin ajan.

Menetelmä

Merkkiaineena käytetään 99mTc-leimattua tinayhdistettä, joka sitoutuu punasoluihin niin, että sydämessä ja suurissa verisuonissa oleva veri on nähtävissä noin puolen tunnin ajan. EKG-tahdistuksen avulla kuvataan noin 500 sydämen sykettä. Niistä tulostetaan sydämen toimintasyklin eri vaiheita esittävät keskiarvokuvat, joista voidaan laskea erilaisia toimintaa kuvaavia indeksejä.

Tulkinta

Sydämen toimintaa arvioidaan koon, kammioiden supistuvuuden ja ejektiofraktion perusteella. Automaattinen kuvankäsittely riittää useimmiten ejektiofraktion mittaamiseen luotettavasti. Se onnistuu myös sellaisilta potilailta, joilla ultraäänitutkimuksessa on huono näkyvyys tai joilla on hypo- tai akineettisiä alueita vasemman kammion seinämässä. Eteisvärinä tai hyvin runsas lisälyöntisyys voivat toisinaan pidentää tutkimusta ja vaikeuttaa tulkintaa.

Vastaus sisältää sydämen leike- ja indeksikuvia ja lausunnon.

Huomautuksia

Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet http://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/kfi/yleisohjeet

Tutkimus Pt-SydPumG päivitetty 03.08.2023 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.