HUS-Kuvantaminen, tutkimusohjekirja

Tutkimusohjekirjan etusivu

Sydämen oikovirtauksen gammakuvaus (FM2FN)

7460 Pt-SydOikG

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72687, KFI-yksikkö Jorvi (09) 471 82020, Isotooppiyksikkö Kymenlaakson sairaala 044 223 1384

Yhteyshenkilöt

lääkäri Antti Loimaala: antti.loimaalaathus.fi / 050 427 1445 ja lääkäri Sorjo Mätzke: sorjo.matzkeathus.fi / 050 428 4300

Indikaatiot

Sydämen eteisten tai kammion välisen oikovirtauksen varmistaminen ja sen suuruuden arviointi. Ensisijaisesti vasemmalta takaisin oikealle puolelle tapahtuvan oikovirtauksen suuruuden arviointi.

Esivalmistelu

Tutkimus ei vaadi esivalmisteluja. Alle 7-vuotiaille lapsille laitettava laskimokanyyli valmiiksi mieluiten oikean käden mediaaliseen kyynärlaskimoon.

Suoritus

Tutkittavalle laitetaan aluksi laskimokanyyli niin, että nopea injektio on mahdollinen. Merkkiaine injisoidaan nopeana boluksena tutkittavan maatessa selällään tutkimuspöydällä. Kuvaus aloitetaan injektiohetkellä, kuvia otetaan thoraxin alueelta 30-60 sekunnin ajan.

Menetelmä

Tutkimusaineena on 99mTc-leimattu DTPA, HDP tai pelkkä perteknetaatti. Merkkiaineen kulkua sydämen ja keuhkojen kautta valtimoverenkiertoon seurataan nopeasti peräkkäin otetuista kuvista. Kuvista muodostetaan aika-aktiivisuuskäyriä ja lasketaan mahdollisen oikovirtauksen suuruus.

Tulkinta

Kuvasarjasta seurataan merkkiaineen kulkua sydämeen, keuhkoihin, takaisin sydämeen ja sitten suuriin valtimoihin. Mahdollisen vasemmalta oikealle kulkevan oikovirtauksen suuruutta arvioidaan keuhkojen aika-aktiivisuuskäyrästä. Alle 10 % oikovirtausta ei voida erottaa. Yleensä voidaan oikovirtaus varmentaa, jos keuhkoverenkierron (Qp) määrä on yli 20 % suurempi kuin aorttaan menevä systeemiverenkierto (Qs).

Ei varmaa oikovirtausta, jos Qp/Qs < 1,2.

Huomautuksia

Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet http://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/kfi/yleisohjeet

Tutkimus Pt-SydOikG päivitetty 02.01.2018 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 26.02.2020 klo 01:10.