HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Sydämen oikovirtauksen gammakuvaus (FM2FN)

7460 Pt-SydOikG

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72687, Eksoten KFI-yksikkö (05) 352 5467.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Valtteri Uusitalo: valtteri.uusitaloathus.fi / 0469211247 ja lääkäri Janne Salonen: janne.salonenathus.fi / 0504270283

Indikaatiot

Sydämen eteisten tai kammion välisen oikovirtauksen varmistaminen ja sen suuruuden arviointi. Ensisijaisesti vasemmalta takaisin oikealle puolelle tapahtuvan oikovirtauksen suuruuden arviointi.

Esivalmistelu

Tutkimus ei vaadi esivalmisteluja. Alle 7-vuotiaille lapsille laitettava laskimokanyyli valmiiksi mieluiten oikean käden mediaaliseen kyynärlaskimoon.

Suoritus

Tutkittavalle laitetaan aluksi laskimokanyyli niin, että nopea injektio on mahdollinen. Merkkiaine injisoidaan nopeana boluksena tutkittavan maatessa selällään tutkimuspöydällä. Kuvaus aloitetaan injektiohetkellä, kuvia otetaan thoraxin alueelta 30-60 sekunnin ajan.

Menetelmä

Tutkimusaineena on 99mTc-leimattu DTPA, HDP tai pelkkä perteknetaatti. Merkkiaineen kulkua sydämen ja keuhkojen kautta valtimoverenkiertoon seurataan nopeasti peräkkäin otetuista kuvista. Kuvista muodostetaan aika-aktiivisuuskäyriä ja lasketaan mahdollisen oikovirtauksen suuruus.

Tulkinta

Kuvasarjasta seurataan merkkiaineen kulkua sydämeen, keuhkoihin, takaisin sydämeen ja sitten suuriin valtimoihin. Mahdollisen vasemmalta oikealle kulkevan oikovirtauksen suuruutta arvioidaan keuhkojen aika-aktiivisuuskäyrästä. Alle 10 % oikovirtausta ei voida erottaa. Yleensä voidaan oikovirtaus varmentaa, jos keuhkoverenkierron (Qp) määrä on yli 20 % suurempi kuin aorttaan menevä systeemiverenkierto (Qs).

Ei varmaa oikovirtausta, jos Qp/Qs < 1,2.

Huomautuksia

Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet http://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/kfi/yleisohjeet

Tutkimus Pt-SydOikG päivitetty 03.08.2023 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.