Tutkimusohjekirjan etusivu
7615 | Pt-KilMetG |
Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554, Isotooppiyksikkö Kymenlaakson sairaala 044 223 1384
lääkäri Jukka Schildt: jukka.schildthus.fi / 050 427 2011 ja lääkäri Antti Loimaala: antti.loimaala
hus.fi / 050 427 1445
Erilaistuneen kilpirauhassyövän takia leikatut ja/tai radiojodihoidetut potilaat, kun epäillään metastaaseja oireiden tai seerumin tuumorimarkkereiden nousun vuoksi.
Kontraindikaatio: Raskaus
Radiojodikuvaukseen tulevan potilaan on oltava ilman tyroksiinihoitoa neljä viikkoa ennen tutkimusta. Röntgenvarjoaineiden ja lääkkeiden aiheuttama jodikontaminaatio on suljettava pois ennen tutkimukseen lähettämistä. Potilaan on paastottava vähintään 2 tuntia ennen ja jälkeen merkkiaineen antamisen.
Kuvaus suoritetaan kaksi-viisi vuorokautta merkkiaineen antamisesta. Potilaalle tehdään kokokehokuvaus ja paikalliskuvat kaulan alueelta. Kuvauksen kesto noin kaksi tuntia.
Radiojodi (131I) annetaan kapselina suun kautta. Radiojodi kerääntyy tiettyihin kilpirauhasmetastaaseihin. Käytettävä annos on 370 MBq (10 mCi ).
KUVAUKSESTA SEURAAVANA PÄIVÄNÄ
Radiojodillla voidaan paikantaa lähinnä papillaarisen ja follikulaarisen kilpirauhaskarsinooman metastaaseja. Normaalia jodikertymää voidaan todeta sylkirauhasissa, nenän limakalvoilla, mahalaukussa, suolessa ja virtsarakossa. Muiden (medullaarinen, anaplastinen, Hürthle-solu yms.) kilpirauhassyöpien metastaasien ja residiivien diagnostiikassa käytetään muita kuvantamismenetelmiä, esim. medullaarisessa karsinoomassa 131I-mIBG- tai 111In-oktreotidikuvausta.
Vastaus sisältää kokokeho- ja paikalliskuvat sekä lausunnon.
Tutkimusta ei tehdä raskaana oleville. Imetys on keskeytettävä kokonaan. Raskaaksi tulemista ja lapsen siittämistä on vältettävä 4 kuukautta. Potilaan on vältettävä läheistä kosketusta pienten lasten ja raskaana olevien naisten kanssa 2 vuorokauden ajan radiojodin antamisesta. Pienten lasten (alle 10 v) kanssa tekemisissä oleville (esim. lastenhoitajat) suositellaan kirjoitettavaksi sairauslomaa 1 vrk kapselin antopäivän lisäksi.
Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos http://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/kfi/yleisohjeet
Tutkimus Pt-KilMetG päivitetty 02.01.2018 / MA
© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 12.12.2019 klo 01:08.