HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Kilpirauhasmetastaasien gammakuvaus (koko keho) (JN5PN)

7615 Pt-KilMetG

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jukka Schildt: jukka.schildtathus.fi / 050 427 2011 ja lääkäri Antti Loimaala: antti.loimaalaathus.fi / 050 427 1445

Indikaatiot

Erilaistuneen kilpirauhassyövän takia leikatut ja/tai radiojodihoidetut potilaat, kun epäillään metastaaseja oireiden tai seerumin tuumorimarkkereiden nousun vuoksi.

Kontraindikaatio: Raskaus

Esivalmistelu

Radiojodikuvaukseen tulevan potilaan on oltava ilman tyroksiinihoitoa neljä viikkoa ennen tutkimusta. Röntgenvarjoaineiden ja lääkkeiden aiheuttama jodikontaminaatio on suljettava pois ennen tutkimukseen lähettämistä. Potilaan on paastottava vähintään 2 tuntia ennen ja jälkeen merkkiaineen antamisen.

Suoritus

Kuvaus suoritetaan kaksi-viisi vuorokautta merkkiaineen antamisesta. Potilaalle tehdään kokokehokuvaus ja paikalliskuvat kaulan alueelta. Kuvauksen kesto noin kaksi tuntia.

Menetelmä

Radiojodi (131I) annetaan kapselina suun kautta. Radiojodi kerääntyy tiettyihin kilpirauhasmetastaaseihin. Käytettävä annos on 370 MBq (10 mCi ).

Tulokset valmiina

KUVAUKSESTA SEURAAVANA PÄIVÄNÄ

Tulkinta

Radiojodillla voidaan paikantaa lähinnä papillaarisen ja follikulaarisen kilpirauhaskarsinooman metastaaseja. Normaalia jodikertymää voidaan todeta sylkirauhasissa, nenän limakalvoilla, mahalaukussa, suolessa ja virtsarakossa. Muiden (medullaarinen, anaplastinen, Hürthle-solu yms.) kilpirauhassyöpien metastaasien ja residiivien diagnostiikassa käytetään muita kuvantamismenetelmiä (PET-tutkimukset).

Vastaus sisältää kokokeho- ja paikalliskuvat sekä lausunnon.

Huomautuksia

Tutkimusta ei tehdä raskaana oleville. Imetys on keskeytettävä kokonaan. Raskaaksi tulemista ja lapsen siittämistä on vältettävä 4 kuukautta. Potilaan on vältettävä läheistä kosketusta pienten lasten ja raskaana olevien naisten kanssa 2 vuorokauden ajan radiojodin antamisesta. Pienten lasten (alle 10 v) kanssa tekemisissä oleville (esim. lastenhoitajat) suositellaan kirjoitettavaksi sairauslomaa 1 vrk kapselin antopäivän lisäksi.

Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos http://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/kfi/yleisohjeet

Tutkimus Pt-KilMetG päivitetty 01.08.2023 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 21.04.2024 klo 00:42.