HUS-Kuvantaminen, tutkimusohjekirja

Tutkimusohjekirjan etusivu

Punasolujen elinikämittaus isotooppimenetelmällä (WW4MN)

7720 Pt-Erylkä

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554

Yhteyshenkilöt

lääkäri Antti Loimaala: antti.loimaalaathus.fi / 050 427 1445 ja lääkäri Jukka Schildt: jukka.schildtathus.fi / 050 427 2011

Indikaatiot

Anemian selvittely.

Esivalmistelu

Elinkertymämittaukset on tilattava erikseen. Verensiirtoja pitäisi välttää tutkimuksen aikana. Jos verensiirto on välttämätön, se tulee antaa leimausta seuraavana päivänä. Tutkimus voidaan tehdä luovuttajan punasoluilla vain poikkeustapauksissa.

Suoritus

Leimatut punasolut injisoidaan potilaan laskimoon ja otetaan verinäytteet 10 ja 30 minuutin kuluttua sekä myöhemmät verinäytteet erikseen sovitun aikataulun mukaisesti. Ensimmäinen elinkertymämittaus tehdään leimausta seuraavana päivänä. Seuraava mittaus tehdään, kun veren aktiivisuus on vähentynyt puoleen.

Menetelmä

Punasolut leimataan natriumkromaatilla (51Cr). Laskimoverinäytteistä määritetään puoliintumisaika gammalaskurilla. Elinkertymät mitataan gammakuvauksella pernan ja maksan alueilta.

Tulokset valmiina

2-3 vrk viimeisestä näytteestä, kokonaisuudessaan yleensä yli 3 viikkoa.

Viitearvot

KAIKKI 25 - 33 vrk

Tulkinta

Verenhukka, verensiirrot ja vaihtelut HKR-arvoissa vaikuttavat elinikäkäyrän muotoon. Mahdolliset plasman tilavuuden muutokset voidaan ottaa huomioon HKR-korjauksen avulla.

Elinkertymämittauksissa pernan ja maksan suhde on normaalisti noin 1:1. Perna/maksa-suhde lasketaan gammakuvasta. Mikäli tämä suhde on yli 2, katsotaan pernalla olevan osuutta hemolyysiin.

Punasolujen puoliintumisaika on 25-33 vrk.

Vastaus sisältää paikalliskuvasarjat, kertymälaskelmat ja lausunnon.

Huomautuksia

Raskaus suhteellinen. Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet http://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/kfi/yleisohjeet

Tutkimus Pt-Erylkä päivitetty 16.05.2016 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 13.08.2020 klo 01:10.