8115 | Pt-D2-ResG |
KFI-yksikkö Jorvi (09) 471 82020, Isotooppiyksikkö Kymenlaakson sairaala 044 223 1384
lääkäri Antti Loimaala: antti.loimaalahus.fi / 050 427 1445 ja lääkäri Jukka Schildt: jukka.schildt
hus.fi / 050 427 2011
Epidepride- tai IBZM-merkkiaineet soveltuvat parkinsonismin varhais- ja erotusdiagnostiikkaan. Epidepride kertyy striatumin lisäksi myös ekstrastriataalisiin aivoalueisiin (talamus, hypotalamus, temporaalilohkot), joita ei IBZM-merkkiaineella voida luotettavasti kuvata. Epidepride kertyy D2-dopamiinireseptoreihin merkitsevästi paremmin kuin IBZM.
Mahdollinen neuroleptinen lääkitys on lopetettava viikkoa ennen tutkimusta. L-dopa on lopetettava vähintään 12 tuntia ennen merkkiaineen injektiota. Dopaminergiset aineet (bromkriptiini, lisuridi, apomorfiini) pienentävät merkkiaineen sitoutumista reseptoriin kuten myös vigabatriini ja kalsiumsalpaajat.
Esilääkitykseksi kilpirauhasen suojaamiseksi annetaan aikuisille natriumperkloraattia 300mg p.o. (Irenat 300mg/ml) noin puoli tuntia ennen kuvausaineinjektiota.
Ikä vuosina/määrä (mg): 0 - 5 vuotta 100 mg (5 tippaa), 5 - 10 vuotta 200 mg (10 tippaa) ja yli 10 vuotta 300 mg (15 tippaa)
Epidepride-merkkiaineella ekstrastriataaliset reseptorit kuvataan ½ tunnin ja striataaliset reseptorit 3 tunnin kuluttua merkkiaineinjektiosta. IBZM-merkkiaineella kuvaus suoritetaan noin 1,5-2 tuntia merkkiaineen injektiosta. Tutkimus tehdään kaksipäisellä gammakameralla.
Merkkiaineena suositellaan käytettäväksi 123I-epidepridiä, joka kertyy sekä ekstrastriataalisiin että striataalisiin postsynaptisiin D2-dopamiinireseptoreihin kun taas 123I-IBZM kiinnittyy vain striataalisiin reseptoreihin epideprideä heikommin.
Alkavassa hemiparkinsonismissa kontralateraalisen striatumin D2-reseptoritiheys on suurentunut. Idiopaattisessa Parkinsonin taudissa IDP-reseptoritiheys on normaali, kun taas Parkinsonin taudin kaltaisissa oireyhtymissä D2-reseptoritiheys on yleensä normaalia pienempi. Leikekuvista arvioidaan merkkiaineen alueellista jakaumaa aivoissa ja lasketaan striatumin dopamiinireseptoritiheyttä kuvaavia semikvantitatiivisia suhdelukuja, joissa referenssialueina (eivät sisällä dopamiinireseptoreita) käytetään okkipitaalilohkoa tai pikkuaivoja (striatum/pikkuaivot, caudatus/pikkuaivot, putamen/pikkuaivot jne). Epidepridiä käytettäessä kuvattaessa 1 tunti injektion jälkeen voidaan laskea semikvantitatiivisia suhdelukuja myös temporaalilohkolle, talamukselle ja hypotalamukselle.
Vastaus sisältää tomografiakuvasarjan, kertymäsuhdelaskelman ja lausunnon.
Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet http://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/kfi/yleisohjeet
Tutkimus Pt-D2-ResG päivitetty 01.04.2021 / KA
Viimeisin päivitys: 20.05.2022 klo 01:28.