HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Laktaatti, D- ja L-muoto, virtsasta

8277 U -LaktD+L

Osatutkimukset

U -D-Lakta ja U -L-Lakta

Tiedustelut

Sahlgrenska Universitetssjukhuset, puh. +46 31 3422430, faksi +46 31 827610

Yhteyshenkilöt

lääkäri Helene Markkanen: helene.markkanenathus.fi / 050 427 1612 ja kemisti Leena Lindstedt: leena.lindstedtathus.fi / 050-4286646

Indikaatiot

Epäily laktaattiasidoosista, erityisesti lyhytsuolisyndroomassa tai diabeettisessa ketoasidoosissa.

Näyteastia

Muoviputki 10 ml

Näyte

Näytteenoton jälkeen näyte pakastetaan. Lähetetään pakasteisena hiilihappojäissä.

Menetelmä

Kaasukromatografia-massaspektrometria -menetelmällä mitataan kokonais- laktaattieritys (L+D -laktaatti) ja mikäli se on normaalia suurempi, mitataan lisäksi entsymaattisesti D-laktaatin ja L-laktaatin osuudet. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tulkinta

Laktaattia on kahta optista isomeeria: L-laktaattia (ihmisen pääasiallinen muoto) ja D-laktaattia (mm. bakteereissa esiintyvä muoto). Suolistobakteerit voivat eräissä suoliston patologisissa tiloissa kuten lyhytsuolisyndroomassa tuottaa paljon D-laktaattia, jonka seurauksena voi kehittyä metabolinen asidoosi (D-laktaattiasidoosi). Lisääntynyt D-laktaatti on siis yleensä bakteeriperäistä, mutta D-laktaatti voi lisääntyä myös diabeettisessa ketoasidoosissa tai propyleeniglykolimyrkytyksessä, jolloin D-laktaatti on oman aineenvaihdunnan tuottamaa. Laboratorioissa yleisesti käytössä oleva laktaatin määritysmenetelmä mittaa vain L-laktaattia. Tässä tutkimuksessa U -LaktD+L sen sijaan mitataan virtsasta ensin kaasukromatografia-massaspektrometria-menetelmällä kokonaislaktaatti-eritys (L+D -laktaatti) ja mikäli se on normaalia suurempi, mitataan lisäksi entsymaattisesti D-laktaatin ja L-laktaatin osuudet. Suuri D-laktaatin eritys virtsaan viittaa yleensä suolistobakteerien normaalia suurempaan D-laktaatin tuottoon verenkiertoon, mutta muutkin mainitut selitykset ovat mahdollisia. Tutkimuksesta annetaan lausunto.

Huomautuksia

Näytteen mukaan liitetään vapaamuotoinen lääkärin kirjoittama lähete, joka sisältää kliiniset taustatiedot ja kysymyksenasettelun.

Sahlgrenska Lähete

Tutkimus U -LaktD+L päivitetty 22.04.2021 / LL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.