HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Immunofenotyypitys, leukosyytit, ohutneulanäytteestä tai kudospalasta

8404 -LMark

Tiedustelut

Virtaussytometrian laboratorio puh. (09) 471 74305

Yhteyshenkilöt

lääkäri Sanna Siitonen: sanna.siitonenathus.fi / 050 427 2521 ja lääkäri Sorella Ilveskero: sorella.ilveskeroathus.fi / 050 427 4994

Lähete

Hematologinen tutkimuslähete

Indikaatiot

Tutkimusta käytetään epäiltäessä hematologista maligniteettia, tavallisimmin B-solulinjan kroonista lymfoproliferatiivista tautia, tai selvitettäessä taudin levinneisyyttä.

Esivalmistelu

Tutkimuksesta on ilmoitettava etukäteen Meilahden sairaalan virtaussytometrian laboratorioon puh. (09) 471 74305.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Ohutneulanäyte: 10 ml:n EDTA-putkeen lisätään 1-2 ml fysiologista keittosuolaa. ONB-ruiskun näytesisältö tyhjennetään ruiskuttamalla se neulan kautta EDTA-putkeen. Neula ja ruisku huuhdellaan varovaisesti muutaman kerran aspiroimalla. Jos näytettä on runsaasti eikä se mahdu esitäytettyyn EDTA-putkeen, voidaan käyttää EDTA-putkea ilman keittosuolalisää. Tutkimus voidaan tehdä myös askites- tai pleuranesteestä, joita otetaan 10 ml:n EDTA-putkeen. Tarvittava näytemäärä on 5-10 ml.

Kudospala tai paksuneulanäyte: Näyte laitetaan purkkiin fysiologisella keittosuolalla kostutetussa harsotaitoksessa tai purkkiin, jossa on pieni määrä keittosuolaliuosta. Näyte ei saa kuivua. Virtaussytometrista tutkimusta varten tulee olla oma, erillinen näyte.

Näyte toimitetaan viipymättä Meilahden sairaalan laboratorioon. Näytteenotto arkipäivisin, mahdollisuuksien mukaan ma-to. Perjantaisin ja arkipyhien aattoina näytteen tulee olla laboratoriossa klo 12 mennessä. Kuljetus huoneenlämmössä.

Virtaussytometrista tutkimusta varten tarvitaan varsin runsas näyte. Näytteen niukkuus rajoittaa tutkittavien antigeenien lukumäärää. Tutkittavat antigeenit valitaan kliinisen kysymyksenasettelun perusteella, ja näin ollen esitiedot ja tarkka kysymyksenasettelu ovat välttämättömiä. Tutkimus ei sovellu non-hematopoieettisten maligniteettien diagnostiikkaan. Tutkimuksen lopullinen hinta määräytyy käytettyjen vasta-aineiden lukumäärän perusteella.

Menetelmä

Virtaussytometrinen immunofenotyypitys.

Tekotiheys

Arkipäivisin, ks. käsittelyohje.

Tulokset valmiina

1-3 työpäivän kuluessa.

Tulkinta

Tutkimus voidaan tehdä ohutneulanäytteestä tai kudospalasta. Tutkittavat antigeenit valitaan kliinisen kysymyksenasettelun perusteella. Käytössä on vasta-aineita mm. myelooisen, erytrooisen, megakaryosyyttisen, B-lymfaattisen ja T-lymfaattisen solulinjan antigeeneja kohtaan.

Tutkimuksesta annetaan lausunto.

Tutkimus -LMark päivitetty 10.05.2024 / SL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 19.06.2024 klo 00:42.