HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Testosteroni, vapaa, laskettu, seerumista

8408 S -TestoVl

Osatutkimukset

S -SHBG ja S -Testo

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30 - 15.30

Yhteyshenkilöt

kemisti Henrik Alfthan: henrik.alfthanathus.fi / (09) 471 74901 / 050 427 1457 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Miehillä hypogonadismi, impotenssi ja spermatogeneesin häiriöt ja pojilla puberteettihäiriöt. Naisilla hirsutismi, virilismi ja PCO-syndrooma, amenorrea, oligomenorrea, kuukautishäiriöt ja infertiliteetti. Lisämunuaisen hormonisynteesin puutokset ja hormonaalisesti aktiivit kasvaimet.

Esivalmistelu

Miehillä näyte tulee ottaa aamupäivällä (ennen klo 12, mieluiten klo 7-10), johtuen testosteronin merkittävästä vuorokausivaihtelusta. Laboratorion viitearvot on määritetty nuorten miesten aamunäytteiden perusteella. Testosteronin pitoisuus on korkeimmillaan aamulla noin klo 6-7 aikaan, laskee jo iltapäivän aikana merkittävästi ja on matalimmillaan illalla klo 19-20 aikaan, jolloin pitoisuus voi olla 30% matalampi verrattuna aamuarvoon. Naisilla näyte otetaan mieluiten kierron 5. - 8. vrk.

Näyte

S -Testo, 1 ml seerumia, lapset vähintään 500 µl.

S -SHBG, 1 ml seerumia, lapset vähintään 500 µl.

Lähetys huoneenlämpöisenä, mikäli perillä vuorokauden kuluessa. Pitempiaikaista säilytystä varten näytteet pakastetaan.

Menetelmä

S -Testo: Nestekromatografia-tandem massaspektrometria, spesifinen (LC-MS/MS). Akkreditoitu menetelmä.

S -SHBG: immunokemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä.

S -TestoVl: laskennallinen suure (ns. Andersonin kaava)

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Kolmen viikon kuluessa.

Viitearvot

Miehet 155 - 800 pmol/l
Naiset 9 - 30 pmol/l

Tulkinta

Testosteroni on plasmassa pääosin sitoutuneena proteiiniin (98%) ja vain n. 2-3 % on vapaata, biologisesti aktiivista hormonia. Tärkeimmät sitojaproteiinit ovat albumiini ja sukupuolihormoneja sitova globuliini (SHBG). SHBG:n pitoisuutta kohottavat mm. raskaus, estrogeenit (e-pillerit), hypertyreoosi, maksakirroosi sekä maksan mikrosomaalisia entsyymejä indusoivat lääkkeet. SHBG:n pitoisuutta laskevat mm. hyperandrogenismi (testosteroni), obesiteetti ja hypotyreoosi.

Kokonaistestosteronitaso riippuu suuresti verenkierron SHBG- tasosta sen testosteronia sitomiseen perustuvan "varastointiominaisuuden" takia. Koska hyperandrogenismi naisilla laskee seerumin SHBG-tasoa, kokonaistestosteronitaso antaa usein väärän kuvan androgeenivaikutuksesta. Vapaa testosteroni kuvaa etenkin naisilla testosteronin biologista aktiviteettia paremmin kuin seerumin testosteronin kokonaispitoisuus. Miehillä Seerumin SHBG-pitoisuus kohoaa iän mukana. Siksi kokonaistestosteroni ei aina paljasta alkavaa hypogonadismia.

Tutkimus S -TestoVl päivitetty 09.08.2019 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 25.01.2020 klo 01:12.