HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Veriryhmä ja Rh (lapset), punasoluista

8487 L:E-ABO-Rh

Osatutkimukset

L:E-CoombO

Tiedustelut

Meilahden verikeskus (09) 471 72574

Yhteyshenkilöt

lääkäri Katja Salmela: katja.salmelaathus.fi / 050 427 1611

Indikaatiot

Indikaatio 1: Lapsen RhD?: Tutkimus pyydetään silloin, kun halutaan tietää onko RhD-negatiivisen äidin (jolla ei tiettävästi ole immunisaatiosta johtuvaa anti-D-vasta-ainetta) vastasyntynyt RhD-positiivinen vai RhD-negatiivinen. Jos lapsi on RhD-positiivinen, annetaan äidille anti-D-immunoglobuliinisuojaus synnytyksen jälkeen RhD-immunisaation ehkäisemiseksi.

Indikaatio 2: Äidin vasta-aineet: Tutkimus pyydetään silloin, kun synnyttäjällä on jokin merkityksellinen punasoluvasta-aine, joka voi aiheuttaa vastasyntyneen hemolyyttisen taudin. Tutkimukseen sisältyy vastasyntyneen suora Coombsin koe.

Huom. Indikaatio 1 ja 2 samanaikaisesti: Kyseessä voi olla RhD-negatiivinen äiti, jolla ei ole immunisaatiosta johtuvaa anti-D-vasta-ainetta, mutta jolla on jokin muu merkityksellinen punasoluvasta-aine (esimerkiksi anti-K, anti-Fya tms). Myös tässä tapauksessa äiti tarvitsee anti-D-immunoglobuliinisuojauksen synnytyksen jälkeen, jos lapsi on RhD-positiivinen, RhD-immunisaation ehkäisemiseksi.

Muut indikaatiot: Tutkimus voidaan pyytää sikiön (fetus mortus) sydänpunktionäytteestä RhD-veriryhmän selvittämiseksi. HUSin Naistenklinikalla tutkimus voidaan pyytää myös raskauden aikana kohdunsisäisesti otetusta napasuonipunktionäytteestä.

Tutkimuksen tilaaja ilmoittaa tilausta tehdessään, mikä näyte on kyseessä vastaamalla näytteen tyyppiä koskevaan lisätietokysymykseen (Napaveri, Sikiön sydänpunktio vai NKL:lla otettava IU-napasuonipunktio).

Näyteastia

Putki 5 ml tai 10 ml

Näyte

Tutkimus tilataan ja vastataan äidin henkilötunnuksella eli tulokset näkyvät äidin vastauksissa. Jos kyseessä on monisikiöraskaus, kirjoitetaan Lisätieto laboratorioon - kenttään ja näyteputkeen lapsen syntymäjärjestys, esim. A-lapsi tai B-poika.

Jos kyseessä on sikikön (fetus mortus) sydänpunktionäyte, kirjoitetaan tarrakorttiin ja putkeen SIKIÖN SYDÄNPUNKTIO. Jos näyte otetaan HUSin Naistenklinikalla raskauden aikana kohdunsisäisesti napasuonipunktiolla, kirjoitetaan tarrakorttiin ja putkeen NAPASUONIPUNKTIO tai NSP.

TOIMITA TARRAKORTTI PUTKEN MUKANA LABORATORIOON. On suositeltavaa (mutta ei pakollista) että näytteenottaja kuittaa näytteenoton kirjoittamalla nimensä tarrakorttiin/ putkeen.

Napaverinäyte: Näyte (vähintään 3 ml) otetetaan 5 ml:n (tai 10 ml:n) EDTA-putkeen (myös putki, jossa ei ole antikoagulanttia, käy).

Sikiön sydänpunktionäyte: Näyte (vähintään 1 ml) otetaan 5 ml:n EDTA-putkeen (myös putki, jossa ei ole antikoagulanttia, käy).

NKL:lla otettava napasuonipunktionäyte: Noin 5 tippaa verta putkeen, jossa on 2 ml fysiologista NaCl:aa.

Menetelmä

Punasolujen agglutinaatio. Veriryhmä määritetään vain punasolupuolelta.

Tulokset valmiina

Saman tai seuraavan päivän aikana.

Huomautuksia

Tutkimus tilataan ja vastataan äidin henkilötiedoilla.

Tutkimus L:E-ABO-Rh päivitetty 22.02.2023 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.