HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Veriryhmä ja Rh (lapset), punasoluista

8487 L:E-ABO-Rh

Osatutkimukset

L:E-CoombO

Tiedustelut

Meilahden verikeskus (09) 471 72574

Yhteyshenkilöt

lääkäri Katja Salmela: katja.salmelaathus.fi / 050 427 1611 ja lääkäri Sari Bäckman: sari.backmanathus.fi / 040 828 6673

Indikaatiot

Indikaatio 1: Lapsen RhD?: Tutkimus pyydetään silloin, kun halutaan tietää onko RhD-negatiivisen äidin (jolla ei ole immunisaatiosta johtuvaa anti-D-vasta-ainetta) vastasyntynyt RhD-positiivinen vai RhD-negatiivinen. Jos lapsi on RhD-positiivinen, annetaan äidille anti-D-immunoglobuliinisuojaus synnytyksen jälkeen RhD-immunisaation ehkäisemiseksi.

Indikaatio 2: Äidin vasta-aineet: Tutkimus pyydetään silloin, kun synnyttäjällä on merkityksellinen punasoluvasta-aine, joka voi aiheuttaa vastasyntyneen hemolyyttisen taudin ja/tai joka tulee ottaa huomioon vastasyntyneen verensiirroissa. Tutkimukseen sisältyy vastasyntyneen suora Coombsin koe. Jatkotutkimuksena verikeskus pyytää hoitoyksikköä tilaamaan vastasyntyneestä tutkimukset 2951 E-ABORh ja 3015 E-Coomb-O (ja äidistä vasta-ainetunnistuksen (8364 B-VRAbTu4), jos sitä ei ole jo tehty viiden päivän sisällä ennen lapsen syntymää). Verikeskus laatii vastasyntyneelle verensiirto- ohjeen (Weblabin Verikortistoon) äidin vasta-aineiden mukaan, sillä ne on huomioitava vastasyntyneen mahdollisissa punasolusiirroissa.

Huom. Indikaatio 1 ja 2 samanaikaisesti: Kyseessä voi olla RhD-negatiivinen äiti, jolla ei ole immunisaatiosta johtuvaa anti-D-vasta-ainetta, mutta jolla on jokin muu merkityksellinen punasoluvasta-aine (esimerkiksi anti-K, anti-Fya tms). Myös tässä tapauksessa äiti tarvitsee anti-D-immunoglobuliinisuojauksen synnytyksen jälkeen, jos lapsi on RhD-positiivinen, RhD-immunisaation ehkäisemiseksi.

Muut indikaatiot: Tutkimus voidaan pyytää raskauden aikana kohdunsisäisesti otetusta napaveripunktionäytteestä. Jos tutkimus halutaan sikiön (fetus mortus) sydänpunktionäytteestä RhD-veriryhmän selvittämiseksi, tilataan pyyntöpaketti L:E-SYDPU.

Näyteastia

Putki 5 ml tai 10 ml

Näyte

Tutkimus tilataan ja vastataan äidin henkilötunnuksella eli tulokset näkyvät äidin vastauksissa. Jos kyseessä on monisikiöraskaus, kirjoitetaan Lisätieto laboratorioon - kenttään ja näyteputkeen lapsen syntymäjärjestys, esim. A- lapsi tai B-poika.

Jos näyte otetaan raskauden aikana kohdunsisäisesti napaveripunktiolla, kirjoitetaan tarrakorttiin ja putkeen NAPAVERIPUNKTIO tai NVP. Jos kyseessä on sikikön sydänpunktionäyte, kirjoitetaan tarrakorttiin ja putkeen SIKIÖN SYDÄNPUNKTIO.

Tarrakortti toimitetaan putken mukana laboratorioon. On suositeltavaa (mutta ei pakollista) että näytteenottaja kuittaa näytteenoton kirjoittamalla nimensä tarrakorttiin/ putkeen.

Napaverinäyte: näyte (vähintään 3 ml) otetetaan 5 ml:n (tai 10 ml:n) EDTA-putkeen (myös putki, jossa ei ole antikoagulanttia, käy).

Napaveripunktionäyte ja sikiön sydänpunktionäyte: noin 5 tippaa verta putkeen, jossa on 2 ml fysiologista NaCl:aa.

Menetelmä

Punasolujen agglutinaatio. Veriryhmä määritetään vain punasolupuolelta.

Tulokset valmiina

Saman tai seuraavan päivän aikana.

Huomautuksia

Tutkimus tilataan ja vastataan äidin henkilötiedoilla.

Tutkimus L:E-ABO-Rh päivitetty 09.11.2019 / KS

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 19.09.2020 klo 01:09.