HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Keliakiatutkimus, laaja

8502 S -KeliLa

Osatutkimukset

S -DGPAbA, S -DGPAbG, S -EMAbA, S -EMAbG, S -IgAKeli, S -tTGAbA ja S -tTGAbG

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Mikrobiologian manuaaliset menetelmät, puh. 050 427 0328.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375 ja lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816

Lähete

Immunologiset yhdistelmätutkimukset

Indikaatiot

Keliakian tutkimuspaketit:

S -KeliSeu: Keliakiatutkimuksen seulontatutkimuspaketti on keliakian ja ihokeliakian (DH) ensisijainen seulontatutkimus (osatutkimukset: S -tTGAbA ja S -IgAKeli, matalan IgA- tason näytteistä ensimmäisellä pyyntökerralla myös S -tTGAbG).

S -KeliSu: Keliakiatukimuksen suppeaa tutkimuspakettia voidaan käyttää, kun halutaan saavuttaa parempi diagnostinen herkkyys ja varmuus (osatutkimukset: S -tTGAbA, S -EMAbA ja S -IgAKeli, matalan IgA- tason näytteistä ensimmäisellä pyyntökerralla myös S -tTGAbG ja S -EMAbG)

S -KeliLa: Keliakiatukimuksen laajaa tutkimuspakettia (sisältää S -KeliSu-paketin tutkimusten lisäksi DGPAb-tutkimukset, IgA ja IgG) voidaan käyttää, kun halutaan saavuttaa edelleen parempi diagnostinen herkkyys etenkin pienillä lapsilla.

S -tTGAbA tutkimusta (S-tTGAbG IgA puutteisilla) suositellaan ensisijaisesti hoidon seurantaan.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

2 ml seerumia. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa 3 vuorokautta. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Fluoroentsyymi-immunomenetelmä (FEIA): S -DGPAbA (20708), S -DGPAbG (20709), S -tTGAbA (1885), S -tTGAbG (1886), S- IgAKeli.

Epäsuora immunofluoresenssi: S -EMAbA (4390), S -EMAbG (4391).

Tulokset valmiina

5-12 työpäivän aikana.

Tulkinta

Viitearvot:

S -DGPAbA, S -DGPAbG (sekä aikuiset että lapset):

 normaali       alle 7 U/ml
 heikosti koholla   7 - 15 U/ml
 koholla       yli 15  U/ml

Kudostransglutaminaasivasta-aineet (yksikkö U/ml):

           S -tTGAbA    S -tTGAbG
 normaali         < 7      < 7
 raja-arvoinen     7 - 13    7 - 13
 positiivinen       > 13      > 13

Endomysiumvasta-aineet (S -EMAbA ja -EMAbG):

 normaali   < 5 titteri

S-IgAKeli- osatutkimuksessa laboratorio tutkii, onko seerumin IgA-taso riittävä luotettavaan IgA-luokan transglutaminaasivasta-ainetason määrittämiseen. IgA-tuloksesta annetaan aina lausunto. Mikäli IgA-taso on riittävän korkea, on IgA-luokan transglutaminaasi- ja endomysiumvasta-ainemääritysten tulos luotettava. Mikäli IgA-taso on matala, ei negatiiviseen IgA-luokan transglutaminaasi- tai endomysiumvasta-ainetulokseen voi luottaa. Matalan IgA- tason näytteistä tutkitaan ensimmäisellä pyyntökerralla myös IgG-luokan transglutaminaasi- ja endomysiumvasta-aineet.

Hoitamattomassa keliakiassa ja dermatitis herpetiformiksessa on valtaosalla potilaista DGPAbA- ja/tai DGPAbG-vasta-aineita, IgA-luokan endomysiumvasta-aineita ja/tai kudostransglutaminaasivasta-aineita. Näiden vasta-aineiden avulla voidaan osoittaa yli 95% hoitamattomista keliakiatapauksista. Keliakian alussa syntyvät ensimmäiset vasta-aineet gliadiinipeptidejä kohtaan. Varsinkin pienillä lapsilla DGP-vasta-aineet voivat olla ensimmäinen merkki kehittyvästä keliakiasta. S-DGPAbG-vasta-aineet ovat herkkä keliakian indikaattori sekä IgA-puutteisilla että keliakiapotilailla, joilla ei ole IgA-puutosta. tTGAbA- ja EMAbA-negatiivisuus voi johtua selektiivisestä IgA-puutoksesta, joka on keliakiapotilailla huomattavasti normaaliväestöä yleisempi. Tästä syystä tutkimukseen sisältyy myös seerumin IgA- tason määritys. IgA-puutoksen yhteydessä EMAbG- ja tTGAbG-vasta-aineet ovat keliakiapotilailla yleensä lisääntyneet, samoin DGPAbG-vasta- aineet.

Matalat IgA- tasot varmennetaan nefelometrisellä tutkimuksella. Matalan IgA- tason näytteistä tutkitaan ensimmäisellä pyyntökerralla myös IgG-luokan transglutaminaasi- ja endomysiumvasta-aineet. Jatkossa S- tTGAbG (1886) ja S- EMAbG (4391) tulee tilata erikseen.

Tutkimus S -KeliLa päivitetty 08.01.2020 / AT

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 28.01.2020 klo 10:03.