HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Kiteet, virtsasta

8503 U -Kiteet

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkipäiväaikana). Tutkimus tehdään keskiviikkoisin, ja se on tilattava etukäteen puhelimitse numerosta (09) 471 75344.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470

Esivalmistelu

Puhtaasti laskettua keskisuihkuvirtsaa. Näyte voidaan ottaa myös esim. katetrista tai rakkopunktiolla. Katso erillinen näytteenotto-ohje.

Suoritus

Valo- ja faasikontrastimikroskopia, pH mitataan reflektometrisesti

Näyteastia

Virtsaputki lisäaineeton

Näyte

Näyte säilytetään ja lähetetään huoneenlämmössä saostumisen ehkäisemiseksi. Näyte on tutkittava 8 tunnin kuluessa näytteenotosta.

Menetelmä

Mikroskopia

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Tulkinta

Terveen henkilön virtsassa voi esiintyä kalsiumoksalaatti-, uraatti- (hapan virtsa), fosfaatti- ja kalsiumkarbonaattikiteitä (emäksinen virtsa). Kalsiumoksalaatista on olemassa dihydraatti- ja monohydraattimuodot, joista erityisesti Ca-oksalaatti-monohydraattikiteitä esiintyy hyperoksalurioissa. Syy voi olla dietaarinen, mutta myös perinnöllinen tai etyleeniglykolimyrkytykseen liittyvä.

Harvinaisia kliinisesti merkittäviä löydöksiä ovat mm. kystiinikiteet kystinuriassa (hapan virtsa) ja tyrosiini- ja leusiinikiteet, joita voi esiintyä perinnöllisten aineenvaihduntasairauksien yhteydessä tai vaikeassa maksataudissa. Suomestakin on löytynyt harvinaisena myös 2,8-dihydroksiadeniinikiteitä, jotka liittyvät APRT-entsyymin (adenosiinifosforibosyylitransferaasin) puutokseen.

Huomautuksia

Tutkimus tehdään keskiviikkoisin, ja se on tilattava etukäteen puhelimitse numerosta (09) 471 75344. Peruuntuneesta näytteestä tulee ilmoittaa mahdollisimman pian.

Tutkimus U -Kiteet päivitetty 01.02.2021 / KA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.