HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen U -Kiteet (8503) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkipäiväaikana). Tutkimus tehdään keskiviikkoisin, ja se on tilattava etukäteen puhelimitse numerosta (09) 471 75344.
Puhtaasti laskettua keskisuihkuvirtsaa. Näyte voidaan ottaa myös esim. katetrista tai rakkopunktiolla. Katso erillinen näytteenotto-ohje.
Valo- ja faasikontrastimikroskopia, pH mitataan reflektometrisesti
Virtsaputki lisäaineeton
Näyte säilytetään ja lähetetään huoneenlämmössä saostumisen ehkäisemiseksi. Näyte on tutkittava 8 tunnin kuluessa näytteenotosta.
Mikroskopia
Kerran viikossa
Samana päivänä
Terveen henkilön virtsassa voi esiintyä kalsiumoksalaatti-, uraatti- (hapan virtsa), fosfaatti- ja kalsiumkarbonaattikiteitä (emäksinen virtsa). Kalsiumoksalaatista on olemassa dihydraatti- ja monohydraattimuodot, joista erityisesti Ca-oksalaatti-monohydraattikiteitä esiintyy hyperoksalurioissa. Syy voi olla dietaarinen, mutta myös perinnöllinen tai etyleeniglykolimyrkytykseen liittyvä.
Harvinaisia kliinisesti merkittäviä löydöksiä ovat mm. kystiinikiteet kystinuriassa (hapan virtsa) ja tyrosiini- ja leusiinikiteet, joita voi esiintyä perinnöllisten aineenvaihduntasairauksien yhteydessä tai vaikeassa maksataudissa. Suomestakin on löytynyt harvinaisena myös 2,8-dihydroksiadeniinikiteitä, jotka liittyvät APRT-entsyymin (adenosiinifosforibosyylitransferaasin) puutokseen.
Tutkimus tehdään keskiviikkoisin, ja se on tilattava etukäteen puhelimitse numerosta (09) 471 75344. Peruuntuneesta näytteestä tulee ilmoittaa mahdollisimman pian.