HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Pseudotrombopeniatutkimus, verestä

8634 B -PseudTr

Tiedustelut

Meilahden sairaalan laboratorio puh. (09) 471 72584

Yhteyshenkilöt

kemisti Katariina Alagrund: katariina.alagrundathus.fi / 0504272475 ja lääkäri Tapio Lahtiharju: tapio.lahtiharjuathus.fi / 0401447947

Indikaatiot

Pseudotrombosytopenian selvittely. Huom. Kun verenkuvatutkimuksessa on matala trombosyyttitaso, on laboratoriossa voitu jo automaattisesti tarkistaa mikroskoopilla, onko näytteessä trombosyyttikasoja. Jos kasoja ei ole todettu, on B-Trom-tuloksessa kommentti esim."Tulos ok, ei kasoja, tarkistettu mikroskooppisesti".Tällöin kyseessä on siis todellinen trombosytopenia, ei pseudotrombosytopenia. (Katso myös tutkimuksen 2475 B-PVK+TKD ohjekirjan teksti.)

Näyte

Näytteet otetaan EDTA-putkeen ja sitraattiputkeen (Hyytymisputki) sekä ensisijaisesti analysaattorin vieressä. Vaihtoehtoisesti näytteet voidaan ottaa osastolla, jolloin ne toimitetaan välittömästi (1-3 minuutissa) laboratorioon. Näytteet analysoidaan välittömästi näytteenoton jälkeen sekä uudestaan 10, 30 ja 60 min kuluttua näytteenotosta. Huom. koska näytteet pitää analysoida heti näytteenoton jälkeen, näytteet tulee ottaa klo 8-14 välisenä aikana (ma-pe).

Menetelmä

Impedanssimittaus, virtaussytometrinen partikkelilaskenta.

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe), klo 8.00-15.00

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Tulkinta

Joillakin potilailla todetaan EDTA-näytteessä alentunut trombosyyttitaso, joka johtuu EDTA:n indusoimasta trombosyyttien in vitro agglutinoitumisesta. Tästä trombosyyttien kasautumistaipumuksesta johtuvasta virheellisestä trombosytopeniasta käytettyjä termejä ovat mm. pseudotrombosytopenia, EDTA-trombopenia ja putkitrombopenia. Pseudotrombosytopenia voidaan todeta tutkimalla eri antikoagulantteihin otettuja näytteitä heti näytteenoton jälkeen (jolloin trombosyyttikasoja ei vielä ehkä ole muodostunut) ja uudestaan lyhyen seisotuksen jälkeen. Vastauksena annetaan lausunto.

Tutkimus B -PseudTr päivitetty 07.06.2024 / KA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 16.06.2024 klo 00:42.