HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Vartijaimusolmukkeen paikantaminen gammakuvauksella (PJ5AN)

8650 Pt-VartiG

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554, KFI-yksikkö Jorvi (09) 471 82020

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jussi Tuomi: jussi.tuomiathus.fi / 040-7066542 ja lääkäri Jukka Schildt: jukka.schildtathus.fi / 050 427 2011

Indikaatiot

Vartijaimusolmukkeen paikantaminen pahanlaatuisten kasvainten yhteydessä. Menetelmää käytetään etenkin rintasyövässä ja melanooman yhteydessä sekä penis- ja vulvakarsinooman yhteydessä.

Esivalmistelu

Tutkimus ei vaadi esivalmisteluja.

Suoritus

Melanoomassa injektio pistetään kasvaimen viereen. Mikäli kasvain on poistettu, annetaan injektio poistoarven molemmille puolille. Rintasyövän ollessa kyseessä, lähettävän lääkärin on tärkeää kirjata lähetteeseen, kumpaan rintaan injektio annetaan ja tarkka injektiopaikka kellotaulun numerona. Injektio annetaan intrakutaanisti. Vartijaimusolmukkeet merkitään potilaan iholle tussikynällä. Kuvauksen kesto on noin puoli tuntia. Rintasyövässä kuvaus tehdään 1 - 4 tunnin kuluttua injektiosta etu- ja sivusuunnista. Melanoomassa ensimmäiset kuvaukset tehdään heti injektion jälkeen, SPET-TT tarvittaessa ja muut lisäkuvat 1 - 2 tuntia injektiosta. Solmukkeen sijainnista riippuen ihomerkintä suoritetaan yhdestä tai useammasta suunnasta otetun kuvan perusteella.

Menetelmä

Merkkiaineena käytetään 99mTc-leimattuja albumiinimakroaggregaatteja kooltaan <80 nm (Nanocoll). Suositeltava merkkiaineen injektiotilavuus on noin 0,1 ml. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulkinta

Vartijaimusolmuke on paikannettavissa useimmilla potilailla.

Vastaus sisältää paikalliskuvia ja lausunnon, jossa kuvataan löytyneiden aktiivisten solmukkeiden määrä ja lokalisaatio.

Huomautuksia

Raskaana oleville tutkimus tehdään lääkärin harkinnan mukaan. Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet.

Tutkimus Pt-VartiG päivitetty 25.01.2024 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 13.06.2024 klo 00:41.