HUS-Kuvantaminen, tutkimusohjekirja

Tutkimusohjekirjan etusivu

Päivystys-EEG,viikonloppu

8659 Pt-EEG-pvl

Tiedustelut

KNF-osasto: Meilahden sairaala (09) 471 72492, sunnuntaisin klo 9.00-13.00 61401 (Meilahden sairaalan sisäinen numero).

Yhteyshenkilöt

lääkäri Erika Kirveskari: erika.kirveskariathus.fi / (09) 471 72493

Indikaatiot

EEG-tutkimuksella pyritään selvittämään aivojen sähköisen toiminnan häiriöitä: epilepsia ym. kohtaukselliset tajunnanhäiriöt, enkefaliitit, esim. metaboliset tai vaskulaariset aivotoiminnan häiriöt, degeneratiiviset aivosairaudet, tajuttoman potilaan ennusteen arviointi ja aivokuolemadiagnostiikka. Viikonloppupäivystys-EEG tehdään tapauksissa, joissa vastausta ei voida odottaa seuraavaan arkipäivään asti.

Esivalmistelu

Potilaan saamat lääkkeet, (erityisesti rauhoittavat lääkkeet, epilepsialääkkeet ja anestesia-aineet) edeltävien vuorokausien ajalta pitäisi kirjata EEG:n tulkintaa varten.

Suoritus

Pään iholle kiinnitetään elektrodit (n. 20 kpl) kuminauhamyssyn avulla. Rekisteröinti tapahtuu potilaan maatessa sängyllä. EEG-tutkimuksen kestoa joudutaan päivystys tilanteessa usein rajoittamaan. Tärkeää olisi saada ainakin 15 minuttia tulkintakelpoista EEG:tä. Rekisteröinnin onnistuminen varmistetaan tutkimuksen kuluessa.

Menetelmä

Aivojen sähköisiä ilmiöitä mitataan pään iholle asetettavilla pintaelektrodeilla, jännitevaihtelu vahvistetaan ja tallennetaan EEG-laitteeseen. EEG:n ohessa rekisteröidään myös EKG:tä ja silmänliikkeitä. Aivosähkötoiminnan reaktiivisuutta tutkitaan käyttämällä aktivaatioina silmien avaamista ja sulkemista, tarvittaessa ääni- ja kipureaktiota.

Tulkinta

EEG:n tulkinta perustuu tietoon normaalista ja poikkeavista EEG ilmiöistä eri ikäisillä ja eri vireyden aikana. Osa häiriöistä on lyhytaikaisia (purkaukset) ja osa jatkuvaa (yleishäiriö, paikallishäiriö). Tulkinnan suorittaa päivystävä KNF-lääkäri. EEG sisältää paljon informaatiota, josta päivystystilanteessa rajoitutaan kuvaamaan ja arvioimaan kliinisesti keskeiset asiat ja pyritään vastaamaan kiireellisimpään kysymyksenasetteluun. Vastaus annetaan välittömästi suullisesti tai puhelimella. Kirjallinen lausunto toimitetaan seuraavana arkipäivänä.

Tutkimus Pt-EEG-pvl päivitetty 20.06.2017 / KHS

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 24.01.2020 klo 12:39.