HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Chylus, pleuranesteestä

8687 Pf-Chylus

Osatutkimukset

S -Prot, S -Trigly, Se-Prot ja Se-Trigly

Tiedustelut

Meilahden Automaatiolaboratorio, puh. Asiakasneuvonta 09-471 72579, päivystysaikana 72645

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Tapio Lahtiharju: tapio.lahtiharjuathus.fi / 0401447947

Indikaatiot

Maitiaisnesteen (chylus) sekoittumisen osoitus pleuranesteeseen (tai vatsaontelon nesteeseen).

Näyteastia

Muoviputki 10 ml

Näyte

2-5 ml pleuranestettä ja vähintään 1 ml samanaikaisesti otettua seerumia toimitetaan laboratorioon. Pleuranestettä ei sentrifugoida.

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Tulkinta

Pleuranesteestä määritetään Se-Prot ja Se-Trigly, sekä samanaikaisesti otetusta seeruminäytteestä S-Prot ja S-Trigly. Osatutkimusten tuloksista lasketaan suhteen Se-/S-Trig ja Se-/S-Prot.

Positiiviseen maitiaisneste(chylus)-löydökseen viittaavat näytteen maitomainen ulkonäkö (sameus sinänsä ei ole merkitsevää), pleuranesteen Trigly-pitoisuus yli 1,2 mmol/l ja se, että suhde Se-/S-Trig on vähintään 2. Punktionesteen proteiinipitoisuus on maitiaisnesteen kontaminaatiossa yleensä yli 30 g/l ja suhde Se-/S-Prot on yli 0,5. Lapsilla proteiinisuhde on proteiinipitoisuutta tärkeämpi. Korkea Trigly-pitoisuus on löydöksistä tärkein. Ns. pseudokyluksessa punktionesteen Trigly-pitoisuus on yleensä pienempi kuin seerumissa, mutta kolesterolipitoisuus voi olla seerumia suurempi. Tutkimusta voidaan tarvittaessa pyytää täydennettäväksi kolesterolimäärityksillä.

Voidaan tehdä muustakin punktionesteestä kuin pleuranesteestä (esim. askites). Tutkimuksesta annetaan lausunto pääsääntöisesti seuraavana arkipäivänä.

Tutkimus Pf-Chylus päivitetty 11.12.2019 / TK

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 21.01.2020 klo 01:13.