HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Chylus, pleuranesteestä

8687 Pf-Chylus

Osatutkimukset

S -Prot, S -Trigly, Se-Prot ja Se-Trigly

Tiedustelut

Meilahden Automaatiolaboratorio, puh. Asiakasneuvonta 09-471 72579, päivystysaikana 72645

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Tapio Lahtiharju: tapio.lahtiharjuathus.fi / 0401447947

Indikaatiot

Maitiaisnesteen (chylus) sekoittumisen osoitus pleuranesteeseen (tai vatsaontelon nesteeseen).

Näyteastia

Muoviputki 10 ml

Näyte

2-5 ml pleuranestettä ja vähintään 1 ml samanaikaisesti otettua seerumia toimitetaan laboratorioon. Pleuranestettä ei sentrifugoida.

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Tulkinta

Pleuranesteestä määritetään Se-Prot ja Se-Trigly, sekä samanaikaisesti otetusta seeruminäytteestä S-Prot ja S-Trigly. Osatutkimusten tuloksista lasketaan suhteen Se-/S-Trig ja Se-/S-Prot.

Sairauksien tai leikkauksen jälkitilan aiheuttamassa pleuran kyylusvuodossa maitiaisnesteen rasva on peräisin suolistosta. Mikäli potilas ei ole saanut rasvapitoista enteraalista ravitsemusta, kyylusvuotoa ei pystytä tällä tutkimuksella todentamaan tai poissulkemaan.

Positiiviseen maitiaisneste(chylus)-löydökseen viittaavat näytteen maitomainen ulkonäkö (sameus sinänsä ei ole merkitsevää), pleuranesteen Trigly-pitoisuus yli 1,2 mmol/l ja se, että suhde Se-/S-Trigly on vähintään 2. Punktionesteen proteiinipitoisuus on maitiaisnesteen kontaminaatiossa yleensä yli 30 g/l ja suhde Se-/S-Prot on yli 0,5. Lapsilla proteiinisuhde on proteiinipitoisuutta tärkeämpi. Korkea Trigly-pitoisuus on löydöksistä tärkein.

Ns. pseudokyyluksessa, joka liittyy pitkäaikaisiin kroonisiin tulehduksiin, punktionesteen Trigly-pitoisuus on yleensä pienempi kuin seerumissa, mutta kolesterolipitoisuus voi olla seerumia suurempi. Epäiltäessä pseudokyylusta tai muussa tapauksessa, kun nestekertymän etiologia on epäselvempi, suositellaan tilaamaan tutkimus Se-Neste-O (10242).

Tutkimus voidaan tehdä muustakin punktionesteestä kuin pleuranesteestä (esim. askites). Tutkimuksesta annetaan lausunto pääsääntöisesti seuraavana arkipäivänä.

Huomautuksia

Tutkimuksesta annetaan lausunto, jota varten on tärkeää tietää esitietoja. Tutkimusta tilatessa pyydetään pakollisena esitietona, onko potilas saanut rasvapitoista enteraalista ravitsemusta ja näytteen laatu. Jos tilausvaiheessa ravitsemus ei ole tiedossa (esim. tilataan seurantanäyte myöhemmin otettavaksi), pyydetään suunnitelma kirjaamaan kohtaan "Lisätiedot".

Tutkimus Pf-Chylus päivitetty 04.03.2024 / AN

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.05.2024 klo 00:42.