HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen Ts-HNPCCIH (871) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
Sairaalasolubiologi Mia Kero: mia.kero(a)hus.fi puh. 050 427 0966 Meilahden patologian laboratorio, immunohistokemia 050 427 4880
MMR (mismatch repair)-korjausentsyymiproteiinien värjäys kasvainnäytteestä MLH1-, MSH2-, MSH6- ja PMS2-immunovärjäyksillä.
Formaliiniin fiksoitu, parafiiniin pedattu histologinen kudosnäyte.
MLH1, MSH2, MSH6 ja PMS2 -proteiinit tunnistetaan spesifeillä primaarivasta-aineilla ja polymeeripohjaisella detektiomenetelmällä.
Akkreditoitu menetelmä.
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
ma-pe
80 % tutkimuksista vastataan 8 arkipäivän kuluessa
Patologi antaa lausunnon, jossa otetaan kantaa MLH1-, MSH2-, MSH6- ja PMS2-proteiinien ilmenemiseen kasvainsolujen tumissa. MLH1, MSH2, MSH6 ja PMS2 ovat normaalit, kun kaikilla vasta-aineilla nähdään värjäytymistä syöpäsolujen tumissa. Jos jonkin tai joidenkin vasta-aineiden värjäys jää negatiiviseksi, löydös viittaa mikrosatelliitti-instabiliteettiin. Osalla potilaista mikrosatelliitti-instabiliteetin taustalta löytyy perinnöllinen ituradan muutos (Lynchin syndrooma). Kolorektaalisyöpätapauksissa suositellaan MLH1-puutoksen yhteydessä BRAFV600E-immunovärjäystä. Mikäli BRAFV600E-immunovärjäys on negatiivinen ja MLH1-promoottorin metylaatiota ei jatkotutkimuksissa todeta, perinnöllisyysneuvonta on aiheen. MSH2-, MSH6- ja PMS2-puutoksissa suositellaan perinnöllisyysneuvontaa.