HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Testosteroni, massaspektrometrinen, seerumista

8722 S -TestoMS

Tiedustelut

Erikoiskemian laboratorio (09) 471 72932

Yhteyshenkilöt

kemisti Annukka Paju: annukka.pajuathus.fi / 050 427 4995 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Naisilla hirsutismi, virilismi ja PCO-syndrooma, kuukautishäiriöt ja infertiliteetti. Pojilla puberteetin häiriöt. Lisäksi lisämunuaisen hormonisynteesin puutokset ja hormonaalisesti aktiivit kasvaimet.

Esivalmistelu

Naisilla näyte otetaan mieluiten kierron 5. - 8. vrk. Miehillä näyte pyritään ottamaan aamulla (ennen klo 12, mieluiten klo 7-10), johtuen testosteronin vuorokausivaihtelusta.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml, ei geeliä

Näyte

1 ml seerumia (myös EDTA- tai hepariiniplasma käyvät), lapset vähintään 500 µl. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä työpäivän aikana. Näyte säilyy jääkaapissa kolme vuorokautta. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem massaspektrometria, spesifinen (LC-MS/MS). Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viitearvot

Pojat,ennen pubertettia 0.1 - 1.1 nmol/l
Pojat, pubert.vaih.2-3 2 - 13 nmol/l
Tytöt,ennen pubert. 0.1 - 0.4 nmol/l
Tytöt,pubert.vaih.2-3 0.2 - 1.1 nmol/l
Miehet 10 - 38 nmol/l
Naiset 0.4 - 2 nmol/l

Tulkinta

Syntymän jälkeen seerumin testosteronipitoisuus nousee pojilla n. 2- 3 kuukauden ajaksi. Vapaan testosteronin aktiivisuus ei muutu. Ennen puberteettia gonadotropiinien ja testosteronin eritys on vähäistä. Lisämunuaisen androgeenieritys lisääntyy n. 6-7 vuoden iässä. Puberteetin lähestyessä gonadotropiinitasot nousevat. Pojilla se johtaa spermatogeneesin kypsymiseen ja androgeenitasojen kohoamiseen.

Naisilla hyperandrogenismi voi olla peräisin joko munasarjoista (yleensä myös androstendioni koholla), tai lisämunuaisista (yleensä myös DHEAS koholla), tai molemmista. Koska kokonaistestosteronitaso myös riippuu SHBG:sta (ks. myös 2737 S -SHBG), sen määritys on tärkeä naisten hyperandrogenismia tutkittaessa (ks. 21914 S -TesMSVl). Munasarjaperäistä testosteronin liikatuotantoa aiheuttaa pääasiassa munasarjojen monirakkulatauti (PCOS). Testosteronin liikatuotanto voi johtua myös harvinaisesta munasarja- tai lisämunuaiskasvaimesta.

Miehillä matalan testosteronipitoisuuden syynä voi olla kivesten primaarinen vajaatoiminta tai hypofyysihäiriöstä johtuva sekundaarinen vajaatoiminta. Lievässä hypogonadismissa testosteroniarvo voi olla normaali kohonneen SHBG-tason takia. Kohonnut SHBG-taso voi johtua myös hypertyreoosista.

Testosteronilla on vuorokausivaihtelu. Testosteronin pitoisuus on korkeimmillaan aamulla noin klo 6-7 aikaan, laskee jo iltapäivän aikana ja on matalimmillaan illalla klo 19-20 aikaan, jolloin pitoisuus voi olla 30% matalampi verrattuna aamuarvoon. Tämän vuoksi näyte olisi pyrittävä ottamaan aina samaan aikaan, jos verrataan useampia näytteitä.

Huomautuksia

Miesten ensisijainen testosteronitutkimus: 2735 S -Testo. Ks. tiedote.

Tutkimus S -TestoMS päivitetty 11.06.2024 / AP

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 16.06.2024 klo 00:42.