HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Bacillus anthracis, viljely

8802 -AnthrVi

Tiedustelut

Bakteriologian osasto, puh. (09) 471 73040

Yhteyshenkilöt

lääkäri Nathalie Friberg: nathalie.fribergathus.fi / 050-428 6876

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Kliininen epäily Bacillus anthraciksen aiheuttamasta infektiosta tai epäily altistumisesta Bacillus anthracis -itiöille erityisesti bioterrorismin tai biologisen sodankäynnin yhteydessä.

Näyte

Näyte voi olla infektiokohdasta riippuen esim. pinnallinen märkänäyte ihoinfektiosta, eritettä nielusta, nenästä tai silmän sidekalvolta (steriiliin pumpulitikkuun otettu näyte geelikujetusputkessa), ysköstä tai imulimanäyte, mahalaukun huuhtelunestettä, likvoria, biopsia imusolmukkeesta, ulostetta tai veriviljelynäyte.

Nenäeritenäytteitä anthrax-itiöiden toteamiseksi voidaan ottaa henkilöiltä, joiden on syytä epäillä altistuneen B. anthracis -itiöille inhalaatioteitse.

Mahdollista PCR-tutkimusta varten pintanäytettä (esim. erite) kuivaan putkeen ja systeemi-infektioissa 5 ml EDTA tai ACD-kokoverta.

Ks. tarkemmin erillisestä ohjeesta "Näytteenotto pernaruttoepäilyssä", jonka saa pyydettäessä laboratoriosta.

Menetelmä

Viljely yleis- ja erikoiselatuaineilla. Eristetystä bakteerikannasta tutkitaan virulenssiominaisuudet PCR- menetelmällä.

Tekotiheys

Viljely joka päivä (ma-su)

Tulokset valmiina

2-3 työpäivän aikana.

Tulkinta

Positiivinen löydös kliinisestä näytteestä on diagnostinen. Positiivinen löydös nenäeritteestä vahvistaa altistumisen B. anthracis -itiöille.

Huomautuksia

Kaikissa anthrax-epäily -tapauksissa näytteen lähettäjää pyydetään ottamaan etukäteen erikseen yhteyttä laboratorioon. Tällöin arvioidaan myös, onko syytä tehdä lisäksi erillinen anthrax-peräisen nukleiinihapon osoittaminen suoraan näytteestä, ja annetaan ohjeet näytteen ottamiseksi tätä tutkimusta varten.

Kaikki näytteet tulee pakata huolellisesti ja erilleen muista näytteistä. Pakkauksen päälle ja lähetteisiin tulee selkeästi merkitä Anthrax-epäily (tai pernaruttoepäily).

Näytteenottoa kuvattu tarkemmin erillisessä näytteenotto-ohjeessa: "Näytteenotto pernaruttoepäilyssä".

Tutkimus -AnthrVi päivitetty 24.11.2023 / ET

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.