Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan
8833 | Li-VirEIA |
Li-AdenAbG, Li-CoB5AbG, Li-EvirAbG, Li-InfAAbG, Li-InfBAbG, Li-Pin1AbG ja Li-RSVAbG
Virologian ja immunologian laboratorio, Neurovirologia ja Elisa -työpiste, puh. 050 427 2126
lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelahus.fi / 050 428 4183
Pitkittyneiden tai etiologialtaan avoimeksi jääneiden keskushermostoinfektioiden selvittely. Katso myös likvorin/seerumin Neuropakettitutkimus (Li-Neu ja S -Neu).
Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")
2 ml likvoria tehdaspuhtaassa, kierrekorkillisessa muoviputkessa, näytevolyymin ehdoton minimi on 300µl. Samanaikainen seeruminäyte (ks. S-VirEIA) on välttämätön likvorin vasta-ainelöydösten merkityksen arvioimiseksi.
Entsyymi-immunomenetelmä. Antigeeneina adenovirus (Aden), Coxsackie B5 (CoB5, edustaa myös enteroviruksia), enterovirukset (Evir), influenssa A (InfA), influenssa B (InfB), parainfluenssa 1 (Pin1, edustaa parainfluenssaviruksia) ja respiratory syncytial -virus (RSV). Tutkitaan vain IgG-luokan vasta-aineet.
1-3 kertaa viikossa
1-5 työpäivän kuluessa
Likvorissa ei normaalisti esiinny mitattavia määriä vasta- aineita. Tutkimukseen valituille antigeeneille saattaa olla osoitettavissa vasta-aineita likvortilassa ensimmäisen/ ensimmäisten sairausviikkojen jälkeen. Mikäli likvorinäytteessä todetaan mitattava määrä IgG-vasta-ainetta , suoritetaan end-point -titraus rinnan seerumin kanssa; end -point -tittereiden suhdelukua <20 voidaan pitää diagnostisena keskushermostoperäiselle vasta-ainetuotannolle. Likvorinäytteessä saatetaan todeta vasta-aineita myös veriaivoesteen vaurion vuoksi tai näytteen kontaminoiduttua verellä esim. näytteenoton yhteydessä. Tuloksista annetaan aina lausunto. Tuoreissa keskushermosto-oireissa suositellaan ensisijaisesti nukleiinihappotutkimuksia. Keskushermostoinfektioiden serologiseen diagnostiikkaan on saatavilla lisäksi tavallisimmat taudinaiheuttajat käsittävä Neuropakettitutkimus (Li-/S-Neu).
Tutkimus Li-VirEIA päivitetty 26.01.2018 / ILL
© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 16.12.2019 klo 01:13.