HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Homepölykeuhkopaneeli, IgE vasta-aineet, seerumista

8903 S -HopöIgE

Osatutkimukset

S -AspFumE, S -AurPulE, S -MicFaeE ja S -PenSppE

Tiedustelut

Allergiatutkimukset, puh. 050 448 5262

Yhteyshenkilöt

kemisti Katariina Alagrund: katariina.alagrundathus.fi / 0504272475 ja lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Näytteeksi tarvitaan vähintään 1 ml seerumia. Lähetysohje HUSLABissa: Lähetä näyte sentrifugoimattomana huoneenlämmössä geeliputkessa HUSLAB-talon automaatiolaboratorioon. Eroteltu seerumi säilyy 5 vuorokautta jääkaapissa ja kuukausia pakastettuna -20C. Lähetysohje HUSLABin ulkopuolisille laboratorioille: Lähetä näyte sentrifugoituna huoneenlämmössä geeliputkessa (kts. yleiset lähetysohjeet). Älä lähetä näytettä viikonloppua tai pyhäpäiviä vasten. Säilytä tällöin näyte jääkaapissa. eroteltu seerumi säilyy 5 vuorokautta jääkaapissa ja kuukausia pakastettuna -20C.

Menetelmä

Akkreditoitu menetelmä, mukautuva pätevyysalue. Immunofluorometrinen. Phadia ImmunoCAP.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulokset valmiina

3 työpäivässä

Viitearvot

KAIKKI alle 0.35 kU/l

Tulkinta

Paneeli sisältää tärkeimmät maataloustyössä altistavat mikrobit.

 Aspergillus fumigatus, IgE vasta-aineet
 Aureobasidium pullulans, IgE va
 Micropolyspora faeni, IgE vasta-aineet
 Penicillium species, IgE vasta-aineet

Tulos alle 0,35 kU/l osoittaa, että potilaalla ei esiinny spesifisiä IgE-vasta-aineita kyseistä allergeenia kohtaan. IgE-vaste on väestössä harvinainen.

IgE-välitteinen herkistyminen homeille ei yleensä liity kosteusvaurioaltistumiseen, minkä vuoksi spesifisiä homeiden IgE-vasta-aineita ei suositella seulottavaksi perusterveydenhuollossa. Niitä voidaan kuitenkin erikoissairaanhoidossa käyttää epätavallisten ja voimakkaiden oireiden yhteydessä, jos epäillään välitöntä allergiaa tyypillisesti kosteusvaurioissa esiintyville mikrobeille.

Katso tutkimus Allergeeni, IgE vasta-aineet (S -AllIgE 3836) .

Kirjallisuus: Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2016 (viitattu pp.kk.vvvv). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi

Tutkimus S -HopöIgE päivitetty 15.06.2023 / ALL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 05.12.2023 klo 00:41.