HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Neutrofiilien sytoplasma-antigeeni, IF -vasta-aineet, seerumista

9365 S -ANCIF

Osatutkimukset

S -C-ANCIF ja S -P-ANCIF

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Mikrobiologian manuaaliset menetelmät, puh. 050 427 2470.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

Pienten suonten vaskuliittien, nopeasti etenevien glomerulonefriittien ja autoimmuunien maksatautien erotusdiagnostiikka.

Vaskuliittidiagnostiikkaan suositellaan ensisijaisesti S -ANCA-tutkimusta (kiireellisissä tapauksissa S-VaskuAb (22167). Mikäli MPO- tai Pr3-vasta-aineita ei todeta ja vaskuliittiepäily on vahva, suosittelemme S -ANCIF-tutkimusta (9365).

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

0.5 ml seerumia

Menetelmä

Immunofluoresenssi. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulkinta

Viitearvot:

  S -ANCIF:
    S -C-ANCIF  <20 titteri
    S -P-ANCIF  <20 titteri

Tumavasta-aineet voivat joskus aiheuttaa väärän positiivisen P-ANC-löydöksen. Tämän vuoksi tumavasta-ainetulos on välttämätön P-ANC-löydksen arvioimiseksi. Mikäli näytteessä todetaan P-ANC-vasta-aineita eikä laboratorion tiedossa ole potilaan S-ANA-tulosta kuukauden sisään otetusta näytteestä, tehdään myös S-ANA-tutkimus. Tämä tutkimus laskutetaan.

Immunofluoresenssitesti toteaa Pr3- ja MPO-vasta-aineiden lisäksi vasta-aineet muitakin neutrofiilien lysosomaalisia proteiineja (elastaasi, katepsiini G, laktoferriini, bacterial permeability increasing factor (BPI) ym) kohtaan.

IF-testissä (etanolikiinnitetyt solut) Pr3-vasta-aineet antavat tyypillisesti sytoplasmisen, jyväisen (C-ANC-) ja MPO-vasta-aineet tuman ympärille keskittyvän, perinukleaarisen (P-ANC-) värjäytymiskuvion.

C-ANC-/Pr3- vasta-aineita esiintyy samoissa tiloissa kuin Pr3-vasta- aineita (granulomatoottisessa polyangiitissa, nopeasti etenevissä glomerulonefriiteissä, muissa pienten suonten vaskuliiteissa). Myös vasta-aineet eräitä muita lysosomaalisia antigeeneja (mm. BPI, azurosidiini, LAMP-2) kohtaan voivat aiheuttaa C-ANCA-tyyppisen värjäytymiskuvion.

P-ANC-/MPO-vasta-aineita esiintyy samoissa tiloissa kuin MPO -vasta-aineitakin (pienten suonten vaskuliiteissa, nopeasti etenevissä glomerulonefriiteissä, granulomatoottisessa polyangiitissa, SLE-nefriitissä).

P-ANCA-vasta-aineita on kuvattu myös monissa muissa tiloissa mm. autoimmuuneissa maksataudeissa, ulseratiivisessa koliitissa (50-70%:lla) ja Crohnin taudissa (10-30%:lla), eräissä infektioissa ja joidenkin lääkkeiden indusoimina. Näissä tiloissa P-ANCA-vasta-aineet eivät ole MPO-vasta-aineita vaan kohdistuvat muita lysosomaalisia komponentteja (esim. laktoferriini, katepsiini G, elastaasi) vastaan tai myös tuman komponentteja kohtaan.

Ks. myös S-ANCA (3612), S -MPOAbG (4149) ja S -Pr3AbG (4160).

Tutkimus S -ANCIF päivitetty 12.05.2022 / HJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.