HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Goodpasturen syndrooma, vasta-aineet, kiireellinen tutkimus

9373 S -GoodpK

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Phadia-työpiste, puh. 050 513 0951

Yhteyshenkilöt

lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375 ja lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

Goodpasturen syndrooman ja nopeasti etenevien glomerulonefriittien diagnostiikka

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

0.5 ml seerumia

Menetelmä

Fluoroentsyymi-immunomenetelmä (FEIA).

Tekotiheys

päivittäin (ma-pe)

Viitearvot

Kaikki alle 7 U/ml

Tulkinta

Viitearvot:

 Normaali     < 7  U/ml
 Heikosti koholla 7-10  U/ml
 Koholla     > 10  U/ml

Tutkimuksessa mitataan vasta-aineita munuaiskeräsen ja keuhkoalveolien tyypin IV kollageenin alfa 3-ketjun NC-1 osaa kohtaan. Näitä muodostuu lähes yksinomaan nopeasti etenevissä puolikuuglomerulonefriiteissä ja Goodpasturen syndroomassa. Näissä yli 80%:lla potilaista voidaan osoittaa verestä kiertäviä vasta-aineita. Jos vasta-aineet pääsevät sitoutumaan tyvikalvoihin in vivo, ne voivat aktivoida paikallisen tulehduksen ja aiheuttaa glomerulusten tuhoutumisen sekä henkeä uhkaavia keuhkoverenvuotoja. Vasta- aineiden taso korreloi taudin aktiivisuuteen. Niiden tason seuranta voi olla hyödyksi hoidon tehoa seurattaessa tai munuaissiiron ajankohtaa määrättäessä. Vääriä positiivisia vasta-ainelöydöksiä on kuvattu HIV-potilailla.

Nopeasti etenevissä glomerulonefriiteissä suositellaan myös Glomerulustyvikalvo vasta-aineet IF, Myeloperoksidaasi, IgG vasta-aineet sekä Proteinaasi 3, IgG vasta-aineet - tutkimuksia.

Huomautuksia

Kiireellisenä pyydetty tutkimus tehdään ja vastataan arkipäivisin (ma - pe) tulopäivänä, jos näyte tulee HUSLABin kliinisen mikrobiologian näytteiden vastaanottoon klo 15.45 mennessä. Vastaus soitetaan pyytäjälle, jos näytepyynnöstä käy ilmi se puhelinnumero, johon vastaus kiireellisenä pitää toimittaa, esim. sen osaston puhelinnumero, jolla potilas on (pelkkä lähettäneen laboratorion puhelinnumero ei riitä)

Tutkimus S -GoodpK päivitetty 03.05.2021 / AT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 20.10.2021 klo 02:26.