HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus S -ANAAb-A (9380) Tuma, vasta-aineet, analyysi uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=9380
Tutkimuksen S -ANAAb-A (9380) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
S -ANA, S -DNAnAb, S -ENASeul, S -HisAbBl, S -Jo1Ab, S -Jo1AbBl, S -RNP70Ab, S -RNPAb, S -RNPAbBl, S -rRNPAbB, S -Scl70Ab, S -Scl70Bl, S -SentAbB, S -SentBAb, S -SmAb, S -SmAbBl, S -SSAAb, S -SSAAbBl, S -SSBAb ja S -SSBAbBl
Virologian ja immunologian laboratorio, Mikrobiologian manuaaliset menetelmät, puh. 050 427 2470.
Immunologiset yhdistelmätutkimukset
Autoimmuunitautien, etenkin systeemisten autoimmuunitautien erotusdiagnostiikka. Ensisijainen seulontatutkimus on S-ANA (2819).
Seerumi-geeliputki 5 ml
2 ml seerumia. Näyte säilyy jääkaapissa viikon. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.
S -ANA (2819): Epäsuora immunofluoresenssi (IF). Akkreditoitu menetelmä
S -ANAAbBl (9415): Immunoblottaustekniikka. Akkreditoitu menetelmä. Antigeenit natiivimuodossa, synteettisiä tai affiniteettipuhdistettuja.
S -DNAnAb (1261): Kvantitatiivinen fluoroentsyymi-immunomenetelmä (FEIA). Menetelmä mittaa seerumin natiivi-DNA (dsDNA)-vasta-aineita kaksisäikeistä plasmidi-DNA:ta kohtaan. Uudet positiiviset löydökset varmistetaan immunofluoresenssimenetelmällä, jossa antigeenina on Crithidia luciliae-alkueläin. Menetelmät ovat akkreditoituja.
S -ENAAbLa (8073): Fluoroentsyymi-immunomenetelmä (FEIA). Akkreditoitu menetelmä. Kaksivaiheinen. Seulontavaiheessa tutkitaan, onko näytteessä vasta-aineita, käyttäen antigeenina tunnettujen ENA- proteiinien seosta.
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
5-12 työpäivän aikana.
Viitearvot:
Ks. em. osatutkimusten kohdalta.
Tumavasta-aineiden spesifiteetin selvittäminen kuuluu systeemisten autoimmuunitautien diagnostiikkaan.
Eräissä tapauksissa (esim. tumavasta-ainenegatiivinen SLE) analyysi on aiheellinen, vaikka tuma-vasta-aineita ei olisi todettu. Esim. SS-A- tai Jo-1-vasta-aineita ei aina todeta immunofluoresenssitekniikalla. Eräät vasta-aineet ovat lähes diagnostisia tietyille taudeille, esim. natiivi-DNA-, Sm- ja PCNA-vasta-aineet SLE:lle.
Scl-70- vasta-aineet ovat tyypillisiä sklerodermalle ja sentromeerivasta-aineet CREST-oireyhtymälle. Vasta-aineet ribosomaalisia P-proteiineja kohtaan ovat tyypillisiä neurolupukselle.
SS-B-vasta-aineita tavataan >50%:lla Sjögrenin syndromapotilaista ja SS-A-vasta-aineita Sjögrenin syndromassa, SLE:ssä sekä eräissä epätyypillisissä SLE:tä muistuttavissa tiloissa (esim. toistuvat keskenmenot, iholupus). SS-B- ja SS-A-vasta-aineita tavataan myös neonataalilupuksessa (esim. vastasyntyneen totaaliblokki, iho-oireet) sekä äidillä että lapsella.
RNP-vasta-aineita esiintyy lähes kaikilla sekasidekudostautia sairastavilla ja histonivasta-aineita tyypillisesti eräiden lääkeaineiden (esim. prokainamidi) aiheuttamissa lupussyndroomissa.