HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Tuma, vasta-aineet, analyysi

9380 S -ANAAb-A

Osatutkimukset

S -ANA, S -DNAnAb, S -ENASeul, S -HisAbBl, S -Jo1Ab, S -Jo1AbBl, S -RNP70Ab, S -RNPAb, S -RNPAbBl, S -rRNPAbB, S -Scl70Ab, S -Scl70Bl, S -SentAbB, S -SentBAb, S -SmAb, S -SmAbBl, S -SSAAb, S -SSAAbBl, S -SSBAb ja S -SSBAbBl

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Mikrobiologian manuaaliset menetelmät, puh. 050 427 2470.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Lähete

Immunologiset yhdistelmätutkimukset

Indikaatiot

Autoimmuunitautien, etenkin systeemisten autoimmuunitautien erotusdiagnostiikka. Ensisijainen seulontatutkimus on S-ANA (2819).

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

2 ml seerumia

Menetelmä

S -ANA (2819): Epäsuora immunofluoresenssi (IF). Akkreditoitu menetelmä

S -ANAAbBl (9415): Immunoblottaustekniikka. Akkreditoitu menetelmä. Antigeenit natiivimuodossa, synteettisiä tai affiniteettipuhdistettuja.

S -DNAnAb (1261): Epäsuora immunofluoresenssi (IF). Akkreditoitu menetelmä. Antigeenina Crithidia luciliae- alkueläimet, joiden kinetoplasti sisältää rengasmaisen dsDNA -molekyylin.

S -ENAAbLa (8073): Fluoroentsyymi-immunomenetelmä (FEIA). Akkreditoitu menetelmä. Kaksivaiheinen. Seulontavaiheessa tutkitaan, onko näytteessä vasta-aineita, käyttäen antigeenina tunnettujen ENA- proteiinien seosta.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulokset valmiina

5-12 työpäivän aikana.

Tulkinta

Viitearvot:

Ks. em. osatutkimusten kohdalta.

Tuloksista annetaan lausunto.

Tumavasta-aineiden spesifiteetin selvittäminen kuuluu systeemisten autoimmuunitautien nykyaikaiseen diagnostiikkaan.

Eräissä tapauksissa (esim. tumavasta-aine negatiivinen SLE) analyysi on aiheellinen, vaikka tuma-vasta-aineita ei olisi todettu. Esim. SS-A- tai Jo-1-vasta-aineita ei aina todeta immunofluoresenssitekniikalla. Eräät vasta-aineet ovat lähes diagnostisia tietyille taudeille, esim. natiivi-DNA-, Sm- ja PCNA-vasta-aineet SLE:lle.

Scl-70- vasta-aineet ovat tyypillisiä sklerodermalle ja sentromeerivasta-aineet CREST-oireyhtymälle. Vasta-aineet ribosomaalisia P-proteiineja kohtaan ovat tyypillisiä neurolupukselle.

SS-B-vasta-aineita tavataan >50%:lla Sjögrenin syndromapotilaista ja SS-A-vasta-aineita Sjögrenin syndromassa, SLE:ssä sekä eräissä epätyypillisissä SLE:tä muistuttavissa tiloissa (esim. toistuvat keskenmenot, iholupus). SS-B- ja SS-A-vasta-aineita tavataan myös neonataalilupuksessa (esim. vastasyntyneen totaaliblokki, iho-oireet) sekä äidillä että lapsella.

RNP-vasta-aineita esiintyy lähes kaikilla sekasidekudostautia sairastavilla ja histonivasta-aineita tyypillisesti eräiden lääkeaineiden (esim. prokainamidi) aiheuttamissa lupussyndroomissa.

Tutkimus S -ANAAb-A päivitetty 23.04.2023 / HJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 08.12.2023 klo 00:43.