HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Borrelia recurrentis (toisintokuume), värjäys

9422 B -BorecVr

Tiedustelut

Parasitologian laboratorio, puh. (09) 471 75992

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Katariina Pekkanen: katariina.pekkanenathus.fi / 0504272715 ja lääkäri Nathalie Friberg: nathalie.fribergathus.fi / 050-428 6876

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Toisintokuumeen epäily endeemiseltä alueelta saapuneella potilaalla.

Näyteastia

Paksupisara + sivelyvalmiste

Näyte

Ihopistosnäyte otetaan sormenpäästä, mieluimmin kuumepiikin aikana. Kapillaariverestä tehdään sekä paksupisara- että sivelyvalmisteita (2-3 kpl), jotka lähetetään kuivina ja kiinnittämättöminä laboratorioon.

(a) Sivelyvalmiste: Objektilasille otettu pieni veripisara levitetään lasille vetolasilla. Näytteet (2-3 kpl) ilmakuivataan heti.

(b) Paksupisaravalmiste: Objektilasille otettua isoa veripisaraa sekoitetaan (fibriiniverkon hajottamiseksi) toisen objektilasin kulmalla korkeintaan 30 sekuntia ja samalla se levitetään n. 1.5x1.5 cm:n kokoiselle alueelle. Näytteen paksuus on sopiva, kun painettu teksti juuri ja juuri näkyy siitä läpi. Näytteet (2-3 kpl) saavat kuivua hyvin. Paksupisaravalmistetta ei saa kiinnittää!

Menetelmä

Erikoisvärjäysten mikroskopointi

Tekotiheys

Arkisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

Yhden työpäivän aikana. Positiiviset löydökset ilmoitetaan myös puhelimitse.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen.

Löydöksistä annetaan lausunto. Tutkimuksessa osoitetaan Borrelia recurrentis -ryhmän spirokeetat (toisintokuumeen aiheuttajia), mutta siinä voi löytyä myös veriparasiitteja esim. malariaplasmodeja, trypanosomia, mikrofilarioita tai leishmanioita.

Mikäli epäillään jotakin näistä taudeista, tulee potilaasta pyytää vastaava erikoistutkimus (B -Plas-O, B -Tryp-O, -TrypNa, B -Mifi, -Leis-O, -LeisNhO).

Huomautuksia

Lähetteeseen puhelinnumero, johon positiivisen tuloksen voi ilmoittaa.

Tutkimus B -BorecVr päivitetty 10.11.2023 / AN

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.