HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Kollagen I:n beta-karboksiterminaalinen telopeptidi (CTx)

9662 fP-CTx

Tiedustelut

Vita laboratoriot, Ammattilaisneuvonta, puh. (09) 22 88 00, asiakasneuvonta(at)vita.fi

Yhteyshenkilöt

kemisti Christel Pussinen: christel.pussinenathus.fi / 0504279789 ja lääkäri Tuukka Helin: tuukka.helinathus.fi / 050 427 9064

Indikaatiot

Luustosairaudet, joissa luun vaihdunta on muuttunut/nopeutunut (esim. Pagetin tauti, fibroottinen dysplasia, luustometastaasit). Osteoporoosin hoidon lääkevalinta ja lääkehoidon tehon seuranta.

Esivalmistelu

Paastonäyttettä suositellaan (potilas paastoaa 12 h ennen näytteenottoa). Pidempiaikaisessa seurannassa näytteet tulisi ottaa samaan vuorokaudenaikaan, aamulla 7:30-8:30. Aamulla ennen näytteenottoa voi juoda lasin vettä. Kahvia, teetä ja sokeripitoisia juomia tulisi välttää.

Korkeita biotiiniannoksia (> 5 mg/päivä) tai B7-vitamiinia käyttävillä henkilöillä näytteenotto tulisi suorittaa aikaisintaan vuorokauden kuluttua viimeisimmästä biotiini tai B7-vitamiini/monivitamiini-annoksesta. Korkeiden biotiini ja B7-vitamiini-annosten on todettu häiritsevän avidiini-biotiinileimaa käyttävien vasta-ainetestien tulosten luotettavuutta.

Näyteastia

K2-EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

1 ml EDTA-paastoplasmaa (minimimäärä 0,5 ml). Näyte pakastetaan, säilytetään ja lähetetään pakastettuna. Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, mikäli näyte saapuu keskuslaboratorioon 24 tunnin sisällä näytteenotosta. Säilyy 2-3 vrk jääkaapissa. Muutoin näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna.

Hemolyysi häiritsee määritystä. Näyte otetaan 12 tunnin paaston jälkeen, aamulla klo 7:30 - 8:30. Aamunäytteenotto on tärkeä CTX:n vuorokausivaihtelun takia.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssiin perustuva immunokemiallinen menetelmä (ECLIA). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Tulkinta

CTX kuvastaa luun vaihduntaa, ensisijaisesti luun hajoamista. Sen pitoisuus on suurentunut tiloissa, joissa luun hajoaminen ja vaihdunta ovat nopeutuneet (esim. Pagetin tauti, fibroottinen dysplasia, myelooma, luustometastaasit). Luukato eli osteoporoosi voi johtua joko vähentyneestä luun rakentumisesta (seurannaisilmiönä CTx pieni) tai lisääntyneestä hajoamisesta (CTx suuri) tai molemmista. Normaalisti luun hajoaminen ja rakentuminen ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa (=coupling), jonka vuoksi hajoamisen lisääntyminen lisää rakentumista.

Suurin osa osteoporoosilääkkeistä (bisfosfonaatit, denosumabi, estrogeenit, raloksifeeni) vähentää ensimmäiseksi luun hajoamista (fP -CTX ja U -INTP pienenevät) ja coupling-ilmiön kautta luun rakentumista, jolloin hoitovasteen merkkinä PINP, osteokalsiini ja luustoperäinen AFOS pienenevät. Luun rakentumista lisäävässä hoidossa (teriparatidi) sekä rakentuminen että hajoaminen (fP -CTX, U -INTP suurenevat) lisääntyvät, rakentuminen suhteellisesti enemmän kuin hajoaminen (=terapeuttinen ikkuna). Hyvän hoitovasteen merkkinä teriparatidi suurentaa PINP:n ja muiden luun rakentumista mittaavien merkkiaineiden pitoisuutta suhteellisesti enemmän kuin hajoamisen merkkiaineita (fP -CTX, U -INTP).

Viitearvot 8.2.2023 alkaen

Naiset, premenopaussi alle 0,573 µg/l postmenopaussi alle 1,008 µg/l

Miehet, alle 30 v. ei viitearvoja, 30 - 49 v. alle 0,584 µg/l, 50 - 69 v. alle 0,704 µg/l, 70 v tai tätä vanhemmat alle 0,854 µg/l

Huomautuksia

Aamunäytteenotto on tärkeä CTX:n vuorokausivaihtelun takia. Korkeita biotiiniannoksia (> 5 mg/päivä) tai B7-vitamiini/monivitamiinivalmisteita käyttävillä henkilöillä näytteenotto tulisi suorittaa aikaisintaan vuorokauden tunnin kuluttua viimeisimmästä biotiiniannoksesta. Korkeiden biotiiniannosten ja B7-vitamiinin on todettu häiritsevän avidiini-biotiinileimaa käyttävien vasta-ainetestien tulosten luotettavuutta.

Tutkimuksen yksikkö muuttunut 9.2.2023 ng/l => ug/l. Alihankintalaboratorio vaihtunut 17.1.2023: Menetelmä ja viitearvot eivät muuttuneet, yksikkö muuttui ug/l=>ng/l. Viitearvot muuttuneet aiemmin 7.8.2018, menetelmä pysynyt samana.

Tutkimus fP-CTx päivitetty 22.03.2023 / CP

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 24.05.2024 klo 00:40.