HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Katekoliamiinit ( adr + noradr + dop ), vuorokausivirtsasta

9719 dU-Katekol

Osatutkimukset

dU-Adr, dU-Dopam ja dU-Noradr

Tiedustelut

Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta@synlab.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Anna Becker: anna.beckerathus.fi / 050 427 1459

Indikaatiot

Tutkimus 2338 S-MetNor on ensisijainen valinta (täydentävä tutkimus 2337 dU-MetNor), kun epäillään katekoliamiineja erittävää neuroendokriinista kasvainta, feokromosytoomaa tai paraganglioomaa. Katso tarkemmin kohta "Tulkinta".

Esivalmistelu

Hoitava lääkäri antaa potilaalle ohjeet lääkityksen keskeyttämisestä ennen tutkimusta. Potilaan tulisi olla ilman tetrasykliini- ja kinidiinilääkitystä 3 vrk ennen virtsankeräystä ja koko keräyksen ajan. Alfa-metyylidopa lääkitys tulisi lopettaa 2 viikkoa ennen virtsankeräystä. Katekoliamiinien aineenvaihduntaan vaikuttavat lääkkeet (hydralatsiini, labetaloli, MAO-inhibiittorit, sotaloli) nostavat arvoja samoin kuin katekoliamiinipitoiset ravintoaineet (banaani, jäätelö, suklaa, vanilja), kahvi ja tee. Lääkitystä koskevissa asioissa potilaan tulee tarvittaessa keskustella hoitavan lääkärinsä kanssa.

Myös monet ravintoaineet (banaani, jäätelö, suklaa, vanilja) voivat antaa vääriä positiivisia tuloksia. Banaanit sisältävät huomattavia määriä noradrenaliinia. Kahvi ja tee kiihdyttävät adrenaliinin ja vähäisemmässä määrin noradrenaliinin eritystä.

Virtsan keräys erillisohjeen "Metanefriinit ja normetanefriinit (dU-MetNor)" mukaisesti.

Näyteastia

Muovipullo 50 ml

Näyte

10 ml vuorokausivirtsaa. Säilöntäaine 10 ml 6mol/l HCl. Puolet säilöntäaineesta lisätään heti ensimmäisen virtsamäärän jälkeen keräysastiaan ja sekoitetaan virtsaan. Loput säilöntäaineesta lisätään noin puolessa välissä keräystä. Mikäli virtsaa erittyy vähän (100ml tai alle) ei toista säilöntäaineen lisäystä tehdä.

Näytteet, joihin on lisätty säilöntäainetta (pH on noin 3), säilyvät jääkaapissa 5 vrk, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna.

Menetelmä

LC-MS/MS. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kolme kertaa viikossa.

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa.

Tulkinta

Virtsan ja plasman noradrenaliini- ja adrenaliinimääritykset täydentävät virtsasta tehtyjä normeta- ja metanefriinimittauksia, mutta eivät ainakaan seulonnassa ole näitä metaboliitteja parempia. Testin diagnostinen herkkyys paranee, jos keräys tapahtuu potilaan ollessa hypertensiivinen tai muuten oireinen. Virtsan dopamiinimääritykset tulevat kysymykseen neuroblastoomaa, ganglioneuroomaa ja lähes yksinomaan dopamiinia erittäviä feokromosytoomia epäiltäessä. Tällöin myös 3-metoksityramiiniin eritys virtsaan on lisääntynyt.

Virhelähteet: Lääkeaineet, jotka vaikuttavat katekolamiinien aineenvaihduntaan, voivat häiritä määritystä aiheuttamalla virheellisen korkean tuloksen (esim. adrenaliini, noradrenaliini ja MAO-estäjät). Myös monet ravintoaineet voivat antaa vääriä psotiivisia tuloksia. Banaanit sisältävät huomattavia määriä noradrenaliinia. Kahvi ja tee kiihdyttävät adrenaliinin ja vähäisemmässä määrin noradrenaliinin eritystä.

Viitearvot: Katso alihankintalaboratorion ohjekirjasta https://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=671

Huomautuksia

Määritetyksi tulevat: DU-ADR, DU-NORADR, DU-DOPAM.

Tutkimus dU-Katekol päivitetty 15.04.2024 / MA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.