HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Nukahtamislääkkeet (tsaleploni, tsolpideemi, tsopikloni), virtsasta

9775 U -NukahCt

Tiedustelut

VITA Laboratoriot Oy, asiakasneuvonta terveydenhuollon ammattihenkilöille, puh. (09) 22 88 0410, asiakasneuvonta(a)vita.fi

Yhteyshenkilöt

kemisti Niina Tohmola: niina.tohmolaathus.fi / 050 427 1548 ja lääkäri Janne Backman: janne.backmanathus.fi / 050-428 0997

Indikaatiot

Tutkimus on tarkoitettu nukahtamislääkkeinä käytettävien ei- bentsodiatsepiinirakenteisten lääkkeiden (tsaleploni, tsolpideemi ja tsopikloni) toteamiseen virtsasta.

Näyteastia

Virtsaputki BD lisäaineeton

Näyte

5 ml kertavirtsaa, (Huom. sama näyte, josta seulonta-analyysikin on tehty). Näyte säilyy jääkaapissa noin viikon, jolloin lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem massaspektrometria (LC-MS/MS). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

5 työpäivää

Tulokset valmiina

3-5 työpäivän aikana

Tulkinta

Menetelmä mittaa spesifisesti tsopiklonia, tsolpideemia ja tsaleplonia. Menetelmän herkkyys on tsopiklonille ja tsolpideemille noin 7 ng/ml ja tsaleplonille noin 8 ng/ml.

Vastaus annetaan joko muodossa NEG (varmistettavaa ainetta ei pystytä osoittamaan näytteestä) tai lausuntona, jossa kerrotaan mitä aineita näytteestä löytyy. Aineen määrää tai pitoisuutta ei ilmoiteta.

Huomautuksia

Mikäli tutkimus pyydetään U -Huum-O, U-Huum-Su tai U -Huum-PS -tutkimuksen positiivisten löydösten varmistamiseksi, tulee tästä ilmoittaa HUSLABin asiakaspalveluun puh. (09) 471 72579.

Mikäli samasta näytteestä ei ole pyydetty huumausaineiden pakettitutkimuksia, vaan U -NukahCt pyydetään näytteestä yksittäisenä, suositellaan pyydettäväksi lisäksi U -Manip -tutkimus 21288.

Tutkimus U -NukahCt päivitetty 26.10.2021 / NT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 21.04.2024 klo 00:42.