HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus Pt-MSLT (1299) Nukahtamisviivetutkimus (MSLT), lapset uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=1299
Tutkimuksen Pt-MSLT (1299) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
KNF-osasto Uusi lastensairaala (09) 471 80500
Narkolepsian diagnostiikka
Esivalmistelut ovat tärkeitä MSLT-tutkimuksen onnistumiselle. Piristävät, väsyttävät tai REM-unta vähentävät lääkkeet voivat vaikuttaa tuloksiin. Näitä lääkkeitä ovat mm. amfetamiinijohdokset, muut sympatomimeetit, kaikki depressiolääkkeet, dopamiiniagonistit, neuroleptit, bentsodiatsepiinit, barbituraatit ja väsyttävät antihistamiinit. Jos hoitava lääkäri katsoo mahdolliseksi, nämä lääkkeet pitäisi asteittain purkaa siten, että lääkitys on tauolla noin kahden viikon ajan ennen tutkimusta. Jos lääkkeen tauotus ei ole mahdollista, se huomioidaan tuloksissa.
Löydökset ovat luotettavia vain, jos lapsi on nukkunut edeltävänä yönä vähintään 6 tuntia. Tämä varmistetaan unipolygrafiatutkimuksella. Samalla voidaan sulkea pois unenaikaiset hengityshäiriöt ja jalkojen liikehäiriöt, mitkä voivat myös aiheuttaa päiväväsymystä. Pitkäaikaiset unihäiriöt voidaan todeta aktigrafialla ja unipäiväkirjalla. Ennen tutkimuksen alkua lapsen pitäisi olla hereillä 1,5-3 tuntia eli herätä aamulla viimeistään klo 6:30. Tutkimukseen tullessa hiusten tulee olla puhtaat ja kuivat. Hiustenmuotoiluaineita ei saa käyttää. Tutkimuspäivänä ei saa juoda piristäviä juomia. Lapsipotilas viettää rekisteröintien väliajat vuodeosastolla.
Lähetteessä tarvittavat tiedot, lapset
EEG:n lisäksi rekisteröidään silmänliikkeitä (EOG), lihasjänteyttä (EMG), EKG:tä ja hengitystä. Pään pinnalle kiinnitetään (liimataan) elektrodit koko päiväksi. MSLT tutkimusta edeltävän yön laajassa unipolygrafiatutkimuksessa käytettyjä EEG-, EOG-, EKG- ja EMG-elektrodeja voidaan käyttää MSLT-rekisteröinnissä, jos impedanssit (elektrodikontaktit) ovat hyvät. Tutkimus kestää koko päivän päättyen noin klo 15 tai klo 17, jos tehdään viides osarekisteröinti. Päivän aikana tehdään noin kahden tunnin välein 4-5 osarekisteröintiä, joiden kesto noin 30min. Väliajoilla lapsen on pysyttävä hereillä. Hän saa käydä ulkona. Toisen ja kolmannen osarekisteröinnin välillä on mahdollisuus lounastaa.
Lasta kehoitetaan nukahtamaan. Univiive ja REM-uni määritetään uniluokituksen avulla käyttäen EEG-, EOG- ja EMG-rekisteröintiä. Näin saadaan keskimääräinen univiive ja varhaisen REM-unen esiintyminen 15min sisällä nukahtamisesta.
Vasta-aiheet: Tutkimuksen onnistuminen edellyttää riittävää kooperaatiota.
Löydökset sopivat narkolepsiaan, jos keskimääräinen univiive on poikkeavan lyhyt (alle 8min) ja REM-unta esiintyy vähintään kahdessa osarekisteröinnissä.
Lapsilla narkolepsiaa epäiltäessä pyydetään erikseen unipolygrafia, seuraavana päivänä MSLT ja edeltävän kahden viikon aikana aktigrafia ja unipäiväkirja. Aikuisilla on käytössä Pt-Unipak-tutkimus 22087.