HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Nukahtamisviivetutkimus (MSLT), lapset

1299 Pt-MSLT

Tiedustelut

KNF-osasto Uusi lastensairaala (09) 471 80500

Yhteyshenkilöt

Ismo Ilveskoski: ismo.ilveskoskiathus.fi / 050 4279171

Indikaatiot

Narkolepsian diagnostiikka

Esivalmistelu

Esivalmistelut ovat tärkeitä MSLT-tutkimuksen onnistumiselle. Piristävät, väsyttävät tai REM-unta vähentävät lääkkeet voivat vaikuttaa tuloksiin. Näitä lääkkeitä ovat mm. amfetamiinijohdokset, muut sympatomimeetit, kaikki depressiolääkkeet, dopamiiniagonistit, neuroleptit, bentsodiatsepiinit, barbituraatit ja väsyttävät antihistamiinit. Jos hoitava lääkäri katsoo mahdolliseksi, nämä lääkkeet pitäisi asteittain purkaa siten, että lääkitys on tauolla noin kahden viikon ajan ennen tutkimusta. Jos lääkkeen tauotus ei ole mahdollista, se huomioidaan tuloksissa.

Löydökset ovat luotettavia vain, jos lapsi on nukkunut edeltävänä yönä vähintään 6 tuntia. Tämä varmistetaan unipolygrafiatutkimuksella. Samalla voidaan sulkea pois unenaikaiset hengityshäiriöt ja jalkojen liikehäiriöt, mitkä voivat myös aiheuttaa päiväväsymystä. Pitkäaikaiset unihäiriöt voidaan todeta aktigrafialla ja unipäiväkirjalla. Ennen tutkimuksen alkua lapsen pitäisi olla hereillä 1,5-3 tuntia eli herätä aamulla viimeistään klo 6:30. Tutkimukseen tullessa hiusten tulee olla puhtaat ja kuivat. Hiustenmuotoiluaineita ei saa käyttää. Tutkimuspäivänä ei saa juoda piristäviä juomia. Lapsipotilas viettää rekisteröintien väliajat vuodeosastolla.

Lähetteessä tarvittavat tiedot, lapset

Suoritus

EEG:n lisäksi rekisteröidään silmänliikkeitä (EOG), lihasjänteyttä (EMG), EKG:tä ja hengitystä. Pään pinnalle kiinnitetään (liimataan) elektrodit koko päiväksi. MSLT tutkimusta edeltävän yön laajassa unipolygrafiatutkimuksessa käytettyjä EEG-, EOG-, EKG- ja EMG-elektrodeja voidaan käyttää MSLT-rekisteröinnissä, jos impedanssit (elektrodikontaktit) ovat hyvät. Tutkimus kestää koko päivän päättyen noin klo 15 tai klo 17, jos tehdään viides osarekisteröinti. Päivän aikana tehdään noin kahden tunnin välein 4-5 osarekisteröintiä, joiden kesto noin 30min. Väliajoilla lapsen on pysyttävä hereillä. Hän saa käydä ulkona. Toisen ja kolmannen osarekisteröinnin välillä on mahdollisuus lounastaa.

Menetelmä

Lasta kehoitetaan nukahtamaan. Univiive ja REM-uni määritetään uniluokituksen avulla käyttäen EEG-, EOG- ja EMG-rekisteröintiä. Näin saadaan keskimääräinen univiive ja varhaisen REM-unen esiintyminen 15min sisällä nukahtamisesta.

Yleistä

Vasta-aiheet: Tutkimuksen onnistuminen edellyttää riittävää kooperaatiota.

Tulkinta

Löydökset sopivat narkolepsiaan, jos keskimääräinen univiive on poikkeavan lyhyt (alle 8min) ja REM-unta esiintyy vähintään kahdessa osarekisteröinnissä.

Huomautuksia

Lapsilla narkolepsiaa epäiltäessä pyydetään erikseen unipolygrafia, seuraavana päivänä MSLT ja edeltävän kahden viikon aikana aktigrafia ja unipäiväkirja. Aikuisilla on käytössä Pt-Unipak-tutkimus 22087.

Tutkimus Pt-MSLT päivitetty 30.05.2023 / NJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 21.06.2024 klo 00:40.