HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Elektroneuromyografia (ENMG), yhden raajan tai ongelman tutkimus, aikuiset ja lapset

1302 Pt-ENMG-2

Tiedustelut

KNF-osastot: Meilahden sairaala (09) 471 72492, Jorvin sairaala (09) 471 82010, Peijaksen sairaala 040 6267676, Hyvinkään sairaala (019) 4587 2747, Lohjan ja Länsi-Uudenmaan sairaalat (019) 380 1330, Uusi lastensairaala (09) 471 80500, Kymenlaakson keskussairaala p.044 223 1816, Eksote p. 040-651 5957. Porvoon ENMG-tutkimukset tilataan Meilahden KNF:n kautta.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jussi P Toppila: jussi.p.toppilaathus.fi / 050 4279682

Indikaatiot

ENMG:llä selvitetään ääreishermojen ja lihasten toimintaa. Tutkimuskohteina ovat esim. ääreishermoston sairaudet ja vauriot, pinnetilat, pleksus- ja juurivauriot, polyneuropatiat, hermotulehdukset, transmissiohäiriöt ja lihassairaudet esim. myosiitit, lihasdystrofiat tai myotoniat. Lähetteessä on hyvä olla: Fokusoitu kysymyksenasettelu, enintään 2 kysymystä, riittävä anamneesi ja status sekä työdiagnoosi valmiina.

Esivalmistelu

Potilas tulee tutkimukseen hyvin peseytyneenä ja lämpimästi puettuna helposti riisuttavin vaattein. Iho ei saa olla rasvattu. Syödä ja juoda saa normaalisti. Poikkeavasta vuototaipumuksesta (mm. Marevan), veriteitse tarttuvista taudeista (esim. C-hepatiitti, HIV) ja sydämen tahdistimesta tulee ilmoittaa.

Lähetteessä tarvittavat tiedot

ENMG-ohje PTHlle

ENMG-ohje fysiatreille

ENMG-ohje neurologeille

ENMG-ohje ortopedeille ja kirurgeille

ENMG-ohje Meilahden ja Porvoon neurologeille

Suoritus

Tutkimus on useimmiten kaksiosainen: hermojen johtonopeusmittauksessa kiinnitetään iholle elektrodit ja hermoa ärsytetään pienillä sähkösykäyksillä. Lihasten toimintaa tutkitaan pistämällä ohut neulaelektrodi kulloinkin tutkittavaan lihakseen rekisteröimään lihaksen sähköistä toimintaa. Joissain kysymyksenasetteluissa (esim. hermotraumat) voidaan tehdä kolmantena osatutkimuksena oirealueen ääreishermojen UÄ-mittaus Meilahden KNF-osastolla. Tutkimuksen kesto on n. 0.5-1 tuntia.

Kysymyksenasettelusta riippuen KNF-lääkäri voi myös ohjata potilaalle suunnitellun ENMG-hermoratatutkimuksen tehtäväksi neurografia-pakettimittauksena. Neurografian (ENG) tekee sairaanhoitaja tai bioanalyytikko, ja lausunnon tutkimustuloksista antaa KNF-lääkäri.

Yleistä

Tutkimuksen TILAAVA yksikkö tilaa tarvittaessa potilaalle tulkin.(potilaan hoitava yksikkö)

Tulkinta

Osa tuloksista on kvantitatiivista ja osa kvalitatiivista. Poikkeavuuksien arvioita helpottaa hyvät lähetetiedot. Eräät hermovaurioon liittyvät poikkeavuudet (fibrillaatio) kehittyvät vasta 2-3 viikon kuluessa.

Mittaustulokset kirjataan taulukkomuotoon. KNF-osaston lääkäri antaa lausunnossa yhteenvetokuvauksen ja arvion poikkeavuudesta ja sen merkitsevyydestä kysymyksenasettelun kannalta.

Viitearvot sisältävät mm. iän, raajan pituuden ja lämpötilan vaikutuksen. Viitearvot perustuvat kirjallisuuteen ja omiin mittaussarjoihin.

Vasta-aiheet: Poikkeava verenvuototaipumus, tutkittavan alueen infektio, tahdistinpotilaille ei käytetä stimulaatiosarjoja

Tutkimus Pt-ENMG-2 päivitetty 08.09.2022 / SR

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 02.12.2022 klo 01:26.