HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Elektroneuromyografia (ENMG), erikoistekniikka (mm. SFEMG), aikuiset ja lapset

1303 Pt-ENMG-Et

Tiedustelut

KNF-osasto Meilahti (09) 471 72492, Jorvi (09) 471 82010, Peijas (09) 471 67407, Hyvinkää (019) 4587 2747, Tammisaari (019) 380 1330, Uusi lastensairaala (09) 471 80500, Kymenlaakson keskussairaala p.044 223 1816.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jussi P Toppila: jussi.p.toppilaathus.fi / 050 4279682

Indikaatiot

SFEMG:llä selvitetään yksittäisten lihassyiden sähköistä toimintaa ohuella neulaelektrodilla epäiltäessä neuromuskulaarista transmissiohäiriötä (esim. myasthenia gravis) tai vaihtelevaa lihasheikkousoireistoa. SFEMG on usein EMG ja toistostimulaatio tutkimusten laajennus. Dynaaminen ENMG.

Esivalmistelu

Potilas tulee tutkimukseen hyvin peseytyneenä ja lämpimästi pukeutuneena helposti riisuttaviin vaatteisiin. Iho ei saa olla rasvattu. Syödä ja juoda saa normaalisti sekä ottaa lääkärin määräyksen mukaiset lääkkeet. Erityisesti Mestinon lääkityksen tauko tai annos tulee sopia etukäteen. Sydämen tahdistimesta, poikkeavasta vuototaipumuksesta (Marevan-hoito), veriteitse tarttuvista taudeista (esim. C-hepatiitti, HIV) ja veren kautta tarttuvista taudeista tulee ilmoittaa.

Lähetteessä tarvittavat tiedot

ENMG-ohje PTHlle

ENMG-ohje fysiatreille

ENMG-ohje neurologeille

ENMG-ohje ortopedeille ja kirurgeille

ENMG-ohje Meilahden ja Porvoon neurologeille

Suoritus

Ohut EMG neula asetetaan lihaksen sisällä mittauskohtaan, jossa kahden saman motorisen yksikön lihassäikeen toiminta on mitattavissa luotettavasti. Potentiaalien aikaeron vaihtelu kuvaa hermolihas liitoksen toiminnan luotettavuutta. Tutkimus liitetään usein mm. toistostimulaatioon ja neula-EMG tutkimukseen.

Menetelmä

EMG mittaus erityistekniikalla, jolla tarkennetaan mittaus käsittämään yksittäisten lihassäikeiden toiminta. Hermolihasliitoksen syyvärinän (jitter) mittaus on erityisen herkkä transmissiohäiriöissä.

Tulkinta

Keskimääräinen syyvärinä (jitter) ja poikkeavien kohtien suuri osuus viittaavat hermolihas liitoksen sairausprosessiin tai jälkitilaan.

Tutkimuksen aikana tulostetaan tarvittavat osat EMG, toistostimulaatio ja SFEMG mittauksista. Tuloksista annetaan kirjallinen lausunto, jossa otetaan kantaa poikkeavuuteen ja sen kliiniseen merkitsevyyteen.

Viitearvot kirjallisuuteen ja omiin kokemuksiin perustuvat normaaliarvot.

Huomautuksia

Antikolinesteraasi (Mestinon) lääkitys voi vaikuttaa tutkimustulokseen, mutta ilmeisesti vähemmän kuin muilla tekniikoilla tutkittaessa.

Tutkimus Pt-ENMG-Et päivitetty 24.05.2021 / KHS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 28.11.2022 klo 01:26.