HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Elektroneurografia (ENG), hoitajan tekemä neurografiatutkimus, aikuiset

1306 Pt-ENEG-1

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jussi P Toppila: jussi.p.toppilaathus.fi / 050 4279682

Indikaatiot

Neurografialla selvitetään ääreishermojen toimintaa. Tutkimuskohteina ovat esim. perifeeristen päähermojen pinnetilat ja tavalliset polyneuropatiat. Lähetteessä on hyvä olla: Fokusoitu kysymyksenasettelu, riittävä anamneesi ja status sekä työdiagnoosi valmiina.

Katso ystävällisesti tarkemmat ohjeet lähetteessä tarvittavista tiedoista ja erikoisaloittaisista lisäohjeista seuraavista linkeistä: Lähetteessä tarvittavat tiedot

ENMG-ohje PTHlle

ENMG-ohje fysiatreille

ENMG-ohje neurologeille

ENMG-ohje ortopedeille ja kirurgeille

ENMG-ohje Meilahden ja Porvoon neurologeille

Esivalmistelu

Potilas tulee tutkimukseen hyvin peseytyneenä ja lämpimästi pukeutuneena helposti riisuttavin vaattein. Iho ei saa olla rasvattu. Syödä ja juoda saa normaalisti. Poikkeavasta vuototaipumuksesta (mm. Marevan), veriteitse tarttuvista taudeista (esim. C-hepatiitti, HIV) ja sydämen tahdistimesta tulee ilmoittaa, joskaan ne eivät yleensä estä neurografiapakettien mittaamista.

Suoritus

Tietyissä kysymyksenasetteluissa KNF-lääkäri ohjaa potilaalle suunnitellun ENMG-hermoratatutkimuksen tehtäväksi suppeampana, kiinteän mittausprotokollan mukaisesti tehtävänä neurografia-pakettimittauksena. Neurografian (ENG) tekee sairaanhoitaja tai bioanalyytikko, ja lausunnon tutkimustuloksista antaa KNF-lääkäri. Tämän tutkimuksen yhteydessä ei tehdä neula-EMG:tä. Pakettimittauksessa kiinnitetään iholle elektrodit ja hermoa ärsytetään pienillä sähkösykäyksillä. Tutkimuksen kesto on n. 0.5-1 tuntia.

Yleistä

Tutkimuksen TILAAVA yksikkö vastaa tulkin tilaamisesta potilaalle, jos potilas ei puhu sujuvasti suomea tai ruotsia.

Tulkinta

Osa tuloksista on kvantitatiivista ja osa kvalitatiivista. Poikkeavuuksien arvioita helpottavat hyvät lähetetiedot.

Mittaustulokset kirjataan taulukkomuotoon. KNF-osaston lääkäri antaa lausunnossa kuvauksen ja arvion poikkeavuudesta ja sen merkitsevyydestä kysymyksenasettelun kannalta.

Viitearvot (osassa mittauksia) sisältävät mm. iän, raajan pituuden ja/tai lämpötilan vaikutuksen. Viitearvot perustuvat kirjallisuuteen ja omiin mittaussarjoihin.

Vasta-aiheet: Tahdistinpotilaille ei käytetä tiettyjä stimulaatiosarjoja.

Huomautuksia

Perinteinen neurografia, esim. canalis carpi-syndrooman tai polyneuropatian diagnostiikassa käytetty suppea tutkimuspaketti.

Tutkimus Pt-ENEG-1 päivitetty 12.01.2023 / NJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 21.06.2024 klo 00:40.