HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Folaatti, seerumista, paastotilassa

1416 fS-Folaat

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579

Yhteyshenkilöt

kemisti Christel Pussinen: christel.pussinenathus.fi / 0504279789 ja lääkäri Emmi Rotgers: emmi.rotgersathus.fi / 0504271993

Indikaatiot

Folaatin puutteen epäilyn ensisijainen tutkimus. Makrosyyttisen anemian selvittely yhdessä seerumin aktiivisen B-12-vitamiinin (holotranskobalamiini) kanssa.

Esivalmistelu

12 tunnin paasto

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

2 ml paastoseerumia, lapset vähintään 0.5 ml. Näytteet suojataan suoralta auringonvalolta, foliota ei tarvitse käyttää. Hemolysoitunut näyte ei kelpaa, koska punasolujen sisäinen folaattipitoisuus on huomattavasti seerumipitoisuutta suurempi. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa neljä vuorokautta. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen

Tekotiheys

arkisin (ma-pe)

Viitearvot

KAIKKI 5.3 - 40 nmol/l

Tulkinta

Pienentynyt seerumin folaattipitoisuus (fS-Folaat) viittaa folaatin puutteeseen.

Folaatti on välttämätöntä nukleiinihapposynteesille. Folaatin puute aiheuttaa luuytimessä megaloblastisen kypsymishäiriön, joka voi ilmetä mm. makrosyyttisenä anemiana. Raskauden aikana folaatin puutos altistaa sikiön epämuodostumalle (neuraaliputken sulkeutumishäiriö, spina bifida). Puutteen voi aiheuttaa huonontunut imeytyminen (esim. keliakia, Crohnin tauti, ohutsuoliresektio), puutteellinen ravinto (esim. alkoholismi ja päihteiden käyttö), lisääntynyt folaatin tarve (esim. raskaus, imetys, tuberkuloosi, pahanlaatuiset kasvaimet, leukemiat) tai jotkin lääkeaineet (esim. fenytoiini, primidoni, metformiini, sulfasalatsiini, triamtereeni).

Makrosyyttisen anemian selvittelyssä on suositeltavaa määrittää samanaikaisesti aktiivinen B12-vitamiini (1142 S-B12-TC2). B12-vitamiinin ja/tai folaatinpuutteen erotusdiagnostiikassa voi olla apua seerumin homokysteiinin ja metyylimalonaatin määrityksestä: folaatin puutteessa homokysteiinipitoisuus on suurentunut ja metyylimalonaattipitoisuus normaali, kun taas B12-vitamiinin puutteessa molemmat ovat suurentuneet.

Virhelähteet: Ravinnon folaatti suurentaa seerumin folaattipitoisuutta, joten näyte suositellaan otettavaksi paaston jälkeen. Myös foolihapposubstituutio voi suurentaa pitoisuutta, jolloin mahdollinen puute voi jäädä havaitsematta. Muut folaatit ja foolihappoantagonistit (esim. metotreksaatti, trimetopriimi) voivat aiheuttaa virheellisen suuren tuloksen. Näiden lääkitysten yhteydessä seerumin homokysteiinin määrityksestä voi olla apua. Seerumin folaattipitoisuus on keinotekoisen pieni hemodialyysin jälkeen, minkä vuoksi sen määrittämistä suositellaan ennen hemodialyysiä. Hemolyysi aiheuttaa virheellisen suuria tuloksia, joten tutkimusta ei tehdä hemolysoituneesta näytteestä.

Viitteet: 1. Farrell et al. Red cell or serum folate: what to do in clinical practise? Clin Chem Lab Med 2013,51(3):555-569 2. De Bruyn, Gulbis, Cotton. Serum and red blood cell folate testing for folate defi-ciency: new features? Hematology 2014, 92:354-359

Huomautuksia

Folaatin puutetta epäiltäessä määritykseksi suositellaan fS-Folaattia (1,2). HUSLAB on lopettanut punasolujen folaatin määrityksen (1414 fE-Folaat) 16.1.2019 ja korvannut sen seerumin folaatin määrityksellä (1416 fS-Folaat).

tiedote 2019:01

Tutkimus fS-Folaat päivitetty 15.01.2019 / ER

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 18.10.2019 klo 01:10.