HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Folaatti, seerumista, paastotilassa

1416 fS-Folaat

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579

Yhteyshenkilöt

kemisti Tea Lamberg: tea.lambergathus.fi / 0404869961 ja lääkäri Paula Savola: paula.savolaathus.fi / 0408218846

Indikaatiot

Folaatin puutteen epäily. Makrosyyttisen anemian selvittely yhdessä seerumin aktiivisen B-12-vitamiinin (holotranskobalamiini) kanssa.

Esivalmistelu

12 tunnin paasto

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Vähintään 0,5 ml paastoseerumia, lapset vähintään 0,3 ml. Hemolysoitunut näyte ei kelpaa, koska punasolujen sisäinen folaattipitoisuus on huomattavasti seerumipitoisuutta suurempi. Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä saman päivän aikana, muutoin kylmälähetys eroteltuna. Eroteltu seeruminäyte säilyy jääkaapissa 5 vrk. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

arkisin (ma-pe)

Viitearvot

Kaikki yli 8 nmol/l

Tulkinta

Pienentynyt seerumin folaattipitoisuus viittaa folaatin puutteeseen. Biologisen variaation ja menetelmän tarkkuuden vuoksi pitoisuusväli 8-15 nmol/l on harmaa alue, jolla folaatin puutetta ei voida varmasti poissulkea.

Folaatti on välttämätöntä nukleiinihapposynteesille. Folaatin puute aiheuttaa luuytimessä megaloblastisen kypsymishäiriön, joka voi ilmetä mm. makrosyyttisenä anemiana. Raskauden aikana folaatin puutos altistaa sikiön epämuodostumalle (neuraaliputken sulkeutumishäiriö, spina bifida). Puutteen voi aiheuttaa huonontunut imeytyminen (esim. keliakia, Crohnin tauti, ohutsuoliresektio), puutteellinen ravinto (esim. alkoholismi ja päihteiden käyttö), lisääntynyt folaatin tarve (esim. raskaus, imetys, tuberkuloosi, pahanlaatuiset kasvaimet, leukemiat) tai jotkin lääkeaineet (esim. fenytoiini, primidoni, metformiini, sulfasalatsiini, triamtereeni).

Makrosyyttisen anemian selvittelyssä on suositeltavaa määrittää samanaikaisesti aktiivinen B12-vitamiini (1142 S-B12-TC2). B12-vitamiinin ja/tai folaatinpuutteen erotusdiagnostiikassa voi olla apua seerumin homokysteiinin ja metyylimalonaatin määrityksestä: folaatin puutteessa homokysteiinipitoisuus on suurentunut ja metyylimalonaattipitoisuus normaali, kun taas B12-vitamiinin puutteessa molemmat ovat suurentuneet.

Virhelähteet: Ravinnon folaatti aiheuttaa seerumin folaattipitoisuuden vaihtelua, joten näyte suositellaan otettavaksi paaston jälkeen. Muut folaatit ja foolihappoantagonistit (esim. metotreksaatti, trimetopriimi) voivat aiheuttaa virheellisen suuren tuloksen. Näiden lääkitysten yhteydessä seerumin homokysteiinin määrityksestä voi olla apua.

Seerumin folaattipitoisuus on keinotekoisen pieni hemodialyysin jälkeen, minkä vuoksi sen määrittämistä suositellaan ennen hemodialyysiä. Hemolyysi aiheuttaa virheellisen suuria tuloksia, joten tutkimusta ei tehdä hemolysoituneesta näytteestä.

Anemian laboratoriokoediagnostiikasta on lisätietoa mm. HUSLAB Aikuisen anemia -diagnostiikkakaaviossa

Huomautuksia

1416 fS-Folaat on korvannut 1414 fE-Folaat -tutkimuksen 16.1.2019 alkaen, eikä fE-Folaat tutkimusta voida enää tilata. Lisätietoja: https://huslab.fi/tiedote-2019:01

Biotiiniannos yli 10mg/vrk voi aiheuttaa todellista korkeampia tuloksia. Edellisestä annoksesta tulee olla kulunut vähintään 10 tuntia ennen näytteenottoa.

Määritysmenetelmä ja viiteväli muuttuneet 30.10.2019. Uusi viiteväli on laitevalmistajan antama seerumin folaattipitoisuuden tavoitearvo.

Tutkimus fS-Folaat päivitetty 16.06.2023 / LM

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 11.06.2024 klo 00:40.