HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Unipolygrafia (yöaikainen), lapset

3542 Pt-PSG

Tiedustelut

KNF, Uusi lastensairaala, p.(09) 471 80500

Yhteyshenkilöt

Ismo Ilveskoski: ismo.ilveskoskiathus.fi / 050 4279171

Indikaatiot

Unipolygrafialla pyritään selvittämään unenaikaisia hengityshäiriöitä, unenaikaisia liikehäiriöitä, poikkeavaa päiväväsymystä, unettomuutta ja unen rikkonaisuutta. Yön yli kestävä tutkimus tehdään yli 3kk ikäisille potilaille.

Esivalmistelu

Ei erityisiä esivalmisteluja. Mahdollisuuksien mukaan lasta kannattaa pyrkiä pitämään hereillä ainakin muutaman tunnin ennen rekisteröinnin aloitusta. Potilaalla ei saa olla akuuttia hengitystieinfektiota.

Suoritus

Potilas tulee tutkimukseen KNF-osastolle sovittuna aikana. Elektrodien kiinnitys ja tutkimuksen valmistelu tehdään joko päivällä (klo 13.30) tai illalla (19.30), riippuen potilaan iästä ja ko-operaatiosta.

Rekisteröinti aloitetaan unilaboratoriossa illalla ja tutkimus kestää seuraavaan aamuun saakka. Potilaalla on oltava huoltaja tai oma hoitaja yön ajan mukana.

Aivosähkökäyrää mitataan pään iholle kiinnitettävillä elektrodeilla. Lisäksi mitataan CO2- ja SaO2-pitoisuutta, ilmavirtausta, hengitystyötä ja -liikkeitä, silmänliikkeitä sekä lihastonusta. Unen aikana seurataan hengitykseen, ilmanvirtaukseen, happisaturaatioon, kuorsausääneen, nukkumisasentoon ja liikehtimiseen liittyviä signaaleja. Signaalit analysoidaan ja tutkimuksesta annetaan erillinen lausunto.

Yleistä

Lähettävä yksikkö tilaa potilaalle tulkin.

Tulkinta

Tutkimuksesta tulee erillinen lausunto, jossa otetaan kantaa rekisteröinnin onnistumiseen, löydöksen poikkeavuuteen ja merkitsevyyteen kysymyksenasettelun osalta. Unenaikaista hengityshäiriötä arvioidaan unenaikaisten poikkeavien ilmiöiden (apnea) määrän, laadun ja seurannaisilmiöiden perusteella.

Tutkimus Pt-PSG päivitetty 26.08.2020 / KHS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 08.12.2022 klo 01:31.